Onderwijslogistiek, dat is toch alleen plannen en roosteren??
Onderwijslogistiek, dat is toch alleen plannen en roosteren?? Nee! Onderwijslogistiek is op managementniveau nogal eens een onderbelicht thema, terwijl het de ruggengraat
Laatst kreeg ik er weer zo één voor mijn neus: een onleesbaar adviesmemo. Een lange inleiding, een pagina halfvol voetnoten en een eindadvies zonder duidelijke opbouw. Na het lezen dacht ik vooral: wat heb ik nu eigenlijk gelezen? En nog belangrijker: moet ik nu zélf de afwegingen tussen de opties uitzoeken?
Wat ik had gewild? Een heldere voorzet van de adviseur. Bijvoorbeeld:
Je hebt de keuze uit optie A, B en C. Gezien de situatieschets pakt A vermoedelijk zó uit, B zó en C zó. Ik adviseer je daarom optie B te kiezen, zodat je meteen kunt anticiperen op X.
Nu moest ik in feite de opdracht die ik had uitbesteed alsnog zelf uitvoeren. Zonde van de tijd.
Wil je dat de ontvanger van jouw adviesmemo er direct mee verder kan? Help dan door het kort, helder en scanbaar te maken. Hoe makkelijker jouw advies te lezen en te begrijpen is, hoe groter de kans dat het leidt tot actie – of op z’n minst tot een snelle reactie.
Pak eens je meest recente adviesmemo erbij en kijk of je onderstaande punten herkent:
Controleer of je niet ongemerkt te veel extra informatie in bijzinnen hebt gepropt. Lange zinnen leiden af of verstoppen belangrijke adviezen.
Vraag jezelf: welke drie dingen moet mijn lezer onthouden? Werk vanaf dat punt terug naar een duidelijke opbouw. Wordt het te lang? Splits het memo op.
Lees het memo eens achterstevoren. Past je eindadvies nog bij je aanleiding? Zo niet, dan is je afbakening misschien te ruim geweest. Stel jezelf de vraag: welk probleem tackel ik hier écht?
Zie je ruimte voor verbetering? Download dan de flowchart Adviezen schrijven met impact. Daarmee zie je in één oogopslag:
Vraag hieronder jouw flowchart aan – dan kun je meteen aan de slag.
Titia Verdenius (1980) helpt betrokken, ambitieuze managers in het mbo en hbo bij het opsporen én oplossen van weeffouten in de onderwijsorganisatie. Op deze website schrijft ze regelmatig over haar unieke werkwijze, die leidt tot integrale verbetering van het onderwijsproces zonder dat het op een reorganisatie uitdraait. Met haar bedrijfskundige en systemische blik geeft zij je altijd weer zicht op een ander perspectief. Neem contact op.
Onderwijslogistiek, dat is toch alleen plannen en roosteren?? Nee! Onderwijslogistiek is op managementniveau nogal eens een onderbelicht thema, terwijl het de ruggengraat
Een enquête die écht bruikbare informatie moet opleveren, vraagt wel wat voorbereiding. Dat betekent dat je wat meer tijd kwijt bent aan
Het is typisch een klus die je voor je uit wilt schuiven: het schrijven van een zelfstudie over je opleiding. Alleen helaas
Als consultant voor het mbo en hbo helpt Titia Verdenius betrokken, ambitieuze managers bij het bouwen van succesvol gestroomlijnd beroepsonderwijs.
Ongeveer 6x per jaar komt ‘ie in je mailbox.