Hoe angst je kan verlammen, en hoe je eruit komt

Angst is een slechte raadgever. Mijn moeder vertelde het me al toen ik een tiener was. Het verstijft je. Je gaat uit je flow. Je vermogen neemt af om flexibel om te gaan met wat er zich dan ook aandient.

Geen ruimte 

Zodra je in de greep van die angst zit en je blijft erin, vergroot de kans dat juist gebeurt waar je bang voor bent. A head full of fears has no space for dreams. 

Ik liep vanmorgen op straat en dacht na over de nieuwsberichten over corona en over de mogelijke dreiging van een recessie. Gedachten over: hoe moet dat dan, ik ben zelfstandig ondernemer, kan ik die business dag wel draaiende houden? Of ben ik niet veiliger in loondienst?

In de vraag

Allemaal angstgevoelens en gedachten die me natuurlijk alles behalve in een creatieve flow brengen. Maar eerder in een modus waarin elk idee voor een mooi aanbod genadeloos afgefakkeld wordt.

Wat nu? In de vraag blijven. Telkens weer de vraag stellen aan mezelf, mijn systeem, het universum: Wat is er nog meer mogelijk nu?

Wat is hier juist aan dat ik nu nog niet zie? Waar zit de verborgen schat in dit alles? Welke informatie mis ik hier?

En niet gaan wachten op het antwoord. Dat volgt wel. Net als een woord waar je maar niet op komt. Dat komt ook op ’t moment waarop het hem uitkomt.

Conclusie kills

Met elke conclusie die je trekt over de situatie waar je nu in zit, of het nu business of life is, sla je alle potentie op meer/anders/beter dood.

Conclusie schept kaders, maar geen ruimte voor groei.

Wil je de kans op groei vergroten, dan zal je op zoek moeten gaan naar openingen in die kaders. Wat is er mogelijk aan de andere kant ervan?

Mogelijkheden 

Het denken in mogelijkheden, het jezelf tot de orde roepen wanneer beperkende gedachten de overhand nemen, is waar de groei zit. Wat is er nog meer mogelijk vanuit de positie waarin ik nu zit?

Laat jezelf verrassen. Het wordt nog veel beter dan je ooit kon bedenken.