Een bedrijfskundig onderlegde onderwijsadviseur, hoe zit dat?

Vandaag een klein inkijkje in één van de projecten waar ik momenteel aan werk. Dit project heeft mij namelijk bevestigd hoe je iemand zoals ik -een bedrijfskundige- prima aan het werk kunt zetten in een onderwijskunde-setting. Hoe, dat vertel ik hieronder.

Opdrachtgever

Ik werd door deze opdrachtgever benaderd met de vraag mee te kijken naar de onderwijslogistieke processen binnen het instituut. Er zijn daar de laatste jaren veel en grote wijzigingen geweest op meerdere vlakken, en dat was de mensen niet in de koude kleren gaan zitten.

Ze hadden in het verleden al processen in kaart gebracht met het Onderwijslogistiekmodel van SURF, en nu was de vraag: wat kunnen we doen om verder te optimaliseren?

Koerswijziging

Toen ik een jaar geleden pas op de plaats maakte om zakelijk te herijken, was mijn wens om mijn bedrijfskunde-achtergrond meer te betrekken in mijn dienstverlening in het hoger onderwijs. En deze vraag van het instituut blijkt precies te passen bij die ambitie! I love it when a plan comes together…

Voor het onderzoek bleek het enorm te helpen dat ik zowel mijn ervaring met het structureren van onderwijsprocessen als mijn focus op onderwijskwaliteit kon combineren met mijn bedrijfskundige achtergrond.

Brede blik

Ik keek niet alleen naar de vraag: wat is er nodig vanuit bijv. accreditatieoogpunt, maar ook naar de vraag: welke kansen en risico’s zijn er (voor instituut én instelling) als je wel of niet een bepaalde afslag neemt.

Het bleek bovendien dat er belangrijke ‘zachte’ factoren waren die van invloed zijn op hoe goed je je onderwijslogistieke processen kunt laten draaien. Deze factoren staan niet in het model van SURF (een model dat ik overigens echt een uitkomst vind!), maar kunnen een goeie afstemming wel maken of breken. Aan welke factoren kun je denken? Bijv. hoe besluiten worden genomen; hoe de communicatie verloopt; hoe afspraken worden vastgelegd, etc.

Verder lezen?

Ken jij het Onderwijslogstiekmodel van SURF al, of ben je nieuwsgierig geworden? Via deze link kun je er meer over lezen.