Het schip strandt nooit; misschien heeft het wel een andere bestemming

Laatst was ik in een winkel die spullen importeert uit Portugal. We hadden het over hoe de zaken gaan en hoe ze nu hun verkoopwaar uit Portugal halen. Lastig aangezien het van allemaal fabriekjes overal en nergens vandaan komt en daar zijn de regels ook aangescherpt i.v.m. corona.

‘We zien wel waar het schip strandt met de winkel…’ zei de eigenaar. ‘Nee, zei ik terwijl ik de winkel verliet met mijn aankoop, ‘het schip strandt niet; misschien heeft het wel een andere bestemming’.

Ik hoor het vaak dat mensen het zeggen -we zien wel waar het schip strandt- en dan denk ik; hoor je jezelf praten? Choose your words wisely. Hoezo stranden? Ga je er dan al vanuit dat het ergens vast gaat lopen?

Ik reageer er echt niet altijd op als ik het hoor, maar deze keer kwam het er als vanzelf uit. Kennelijk moest het gezegd worden, daar in die winkel.

Als een business een financieel of commercieel succes wordt is dat uiteraard top, maar wordt dat het niet, dan heb je nog steeds winst gemaakt. Als je ervoor kiest om het zo te zien. En dat is simpelweg een bewuste keuze.

De winst zit hem in de ervaring. En ja, dat is vast een cliché.. Maar clichés zijn er niet voor niets.

Misschien redden ze het niet met deze winkel, en dat zou heel zonde zijn! Maar ik weet zeker dat áls dat zo is, ze over een jaar of tien(of misschien wel eerder!) wel weten waarom het een functie had dat ze deze zaak ooit waren gestart. En dat valt nu echt niet te voorspellen.

Dus wat er ook gebeurt, dat schip van de Portugese boetiek gaat écht niet stranden. En dat weten ze daar nu ook.