Blij dat ik die weg niet in ben gegaan

Zij deed het als fulltime baan, ik als bijbaantje. Werken in de horeca. Ik was in die tijd bezig met mijn tweede studie: bedrijfskunde. Mijn eerste studie had ik vrij gemakkelijk doorlopen en omdat ik niet wist wat ik wilde, besloot ik er nog een tweede studie achteraan te doen.

Mantelpakje

MIjn collega had een sociale studie gedaan, maar was via het festivalcircuit bij de bakkerswinkel beland waar ik ook werkte. Een totaal ander type, maar dat maakte niet uit. We hadden veel lol.

Ze zei regelmatig: ‘Wacht maar, over een paar jaar rijd je hier voor in je cabrio en stap je binnen in je mantelpakje met leren aktetas’. Volgens haar zou ik het helemaal gaan maken in de consultancy business.

Consultancy

Ik zag het niet voor me, maar wat het dan wel moest worden wist ik ook niet. Voor de zekerheid ging ik dus toch maar naar de bedrijvendagen om die grote adviesbureaus te leren kennen. Zo kwam ik ook bij Nyenrode terecht, een studentenbaan die iets meer om het lijf had, in ieder geval paste het beter bij het soort ervaring dat ik wilde opdoen.

Nyenrode, business universiteit… zou ik dan inderdaad die kant op gaan van het mantelpakje?

Leerzame baan

Ik leerde heel veel in mijn tijd bij Nyenrode. Ik bleek goed te kunnen organiseren en nauwkeurig te kunnen werken. Ik bleek een klik te hebben met onderwijs. Maar ik bleek ook héél goed te zijn in me verliezen in het werk.

De manager die ik trof was er ook zo één. Zo’n consultant, eigenlijk precies het cliché dat ik in mijn hoofd had bij consultants. En ik bleef me maar afvragen: is dit dan wat het moet worden?

Stopteken

Er was een kopstaartbotsing op weg naar een drukke dag bij Nyenrode voor nodig om uit de ratrace te stappen waar ik mezelf in had gezet. Een baan waarin ik volledig in beslag werd genomen door mijn gevoel voor verantwoordelijkheid, gecombineerd met een masterstudie en een rommelende relatie… Deze combi bleek een recept voor burnout, en die kreeg ik dan ook.

Toen ik een maand of negen later weer mijn studie oppakte en even later afstudeerde had ik dan toch een antwoord op die vraag. Ik in een mantelpakje met een leren aktetas? Neuh… Dat ging m niet worden. 

Maar die cabrio? Je weet maar nooit…