Een nieuwe manier van kijken naar je missie als onderneming
Té visionair maakt dat je verhaal niet meer te volgen (te zweverig?) is, en teveel inhoud maakt t moeilijk te behappen. Waar zit het optimum?
Nee, dit wordt geen semantische discussie! Er is namelijk wel degelijk een verschil tussen het blootleggen van een probleem en het aan de kaak stellen ervan. Deze twee termen worden vaak door elkaar gebruikt, maar ze hebben een eigen unieke functie.
Als jij die kent, kun je het ook beter toepassen bij het oplossen van problemen binnen jouw onderwijsorganisatie.
Ik word regelmatig gevraagd door managementteams van academies, faculteiten of colleges om te helpen bij het oplossen van problemen in hun organisatie. Dit kunnen problemen zijn zoals gebrekkige samenwerking tussen teams, inefficiënte processen, of misstanden in de bedrijfsvoering.
Als bedrijfskundige en organisatieadviseur met een achtergrond in verandermanagement en ruime ervaring in het onderwijs, help ik hen om deze problemen helder in kaart te brengen.
Mijn aanpak combineert een bedrijfskundige en systemische blik. Met de bedrijfskundige blik analyseer ik de organisatie: ik kijk naar organogrammen, beleidsdocumenten, en processen. Dit geeft me inzicht in hoe de organisatie is ingericht.
Daarnaast heb ik gesprekken met mensen op alle niveaus binnen de organisatie, van het managementteam tot medewerkers op de werkvloer zoals docenten, ICT-medewerkers, en roosteraars. Deze gesprekken helpen me om een compleet beeld te krijgen van wat er speelt binnen de organisatie. Door die gesprekken krijg ik zicht op het systeem van de organisatie: de samenhang in sociaal-coöperatieve zin binnen je organisatie.
Nu terug naar het centrale punt van deze aflevering: het verschil tussen het blootleggen van een probleem en het aan de kaak stellen ervan.
Het is begrijpelijk dat je als leidinggevende denkt dat het werk klaar is zodra de problemen zijn blootgelegd. Maar dat is slechts het begin. Het aan de kaak stellen van de problemen vraagt om moed en daadkracht. Het betekent dat je verantwoordelijkheid neemt en het gesprek aangaat met je team.
Vaak zie ik dat opdrachtgevers verwachten dat een adviseur niet alleen de problemen blootlegt, maar ook direct oplost.
Maar de waarheid is dat de echte verandering pas begint als jij, als eindverantwoordelijke, besluit om de aanbevelingen ter harte te nemen en aan de slag te gaan met de bevindingen. Het is jouw taak om het probleem aan te pakken en de organisatie weer op koers te brengen.
Als organisatieadviseur bied ik je de inzichten en de tools om problemen in je organisatie te begrijpen en op te lossen. Maar jij bent de kapitein van het schip. Jij moet achter het stuur kruipen, de koers bepalen en de verantwoordelijkheid nemen voor het aan de kaak stellen en oplossen van de problemen. Alleen dan kan echte verandering plaatsvinden.
Ben jij klaar om de problemen in jouw organisatie niet alleen bloot te leggen, maar ze ook daadwerkelijk aan de kaak te stellen? Laten we dan samenwerken om jouw academie of faculteit weer op het juiste spoor te krijgen. Plan vandaag nog een afspraak met mij voor een intakegesprek.
Titia Verdenius (1980) helpt betrokken, ambitieuze managers in het mbo en hbo bij het opsporen én oplossen van weeffouten in de onderwijsorganisatie. Op deze website schrijft ze regelmatig over haar unieke werkwijze, die leidt tot integrale verbetering van het onderwijsproces zonder dat het op een reorganisatie uitdraait. Met haar bedrijfskundige en systemische blik geeft zij je altijd weer zicht op een ander perspectief. Neem contact op.
Té visionair maakt dat je verhaal niet meer te volgen (te zweverig?) is, en teveel inhoud maakt t moeilijk te behappen. Waar zit het optimum?
Ik zag het gebeuren bij de voorzitter van de opleidingscommissie: zo’n ouderwets koordje aan de lamp van een kamer waar je maar
Het academisch jaar loopt ten einde en een nieuw jaar staat voor de deur. Wellicht met een wisseling van commissieleden in de
Als consultant voor het mbo en hbo helpt Titia Verdenius betrokken, ambitieuze managers bij het bouwen van succesvol gestroomlijnd beroepsonderwijs.
Ongeveer 6x per jaar komt ‘ie in je mailbox.