complex

Ik leverde mijn adviesrapport op en ik hoorde haar al denken: ‘Waarom zo uitgebreid? Maak je het niet te ingewikkeld? Volgens mij denk je te complex’.

In dit geval kwam ik met een stuk of acht aanbevelingen voor zowel de ontwikkeling van de opleiding als voor de onderwijsorganisatie als geheel. 

Als jij als opleidingsmanager dan denkt: ik had alléén maar een vraag over de samenwerking tussen twee teams, dan snap ik dat je in eerste instantie denkt: Titia, je maakt het te complex.

Je zit er middenin

Het punt is alleen: jíj zit er middenin, en ik kijk van buitenaf. Het gaat niet om de boel complex máken, het gaat om de complexiteit doorzien. En dat is heel moeilijk als je er middenin zit.

Ik zie dat het niet kan liggen aan die ene docent die zijn eigen ding wil blijven doen en niet te managen is. Ik zie dat het probleem al veel eerder, en ergens anders is begonnen in de organisatie. Als je er middenin zit, is dat gewoon bijna niet meer terug te halen.

Een voorbeeld van onderliggende problemen

Stel je voor dat twee ontwikkelteams niet goed samenwerken in de ontwikkeling van de vakken van dat jaar:

  • Dan kan dat invloed hebben op de toetsing van die vakken. Bijvoorbeeld omdat het ene vak op het andere vak moet aansluiten.
    • Als dat niet gebeurt, dan kan het betekenen dat de leerdoelen voor dat jaar niet goed worden afgedekt.
    • Dat kan effect hebben op het leerproces van de student in de jaren erna, namelijk dat die student moeite kan krijgen met vakken verderop in de leerlijn.
  • Op een andere stroom heeft toetskwaliteit effect op het werk van de examencommissie:
    • Zij moeten borgen dat de toetskwaliteit op orde is.
    • Zijn ze veel tijd kwijt op vakniveau, dan kunnen ze die tijd niet besteden aan het beoordelen of de eindtermen gedekt worden door het volledige curriculum.
    • En dit is wel een voorwaarde voor accreditatie

Zo zie je dat in een extreem geval, het niet goed samenwerken tussen twee ontwikkelteams een risico kan zijn voor veel grotere dingen.

Olievlek

Het is een beetje zoals in dat tv-programma ‘Aircrash Investigations’. Als je alle kleinigheidjes apart ziet, dan denk je: dit is wel op te lossen. Alleen als ze allemaal tegelijk misgaan, dan vormen ze ineens een totaalprobleem en dan ben je dus heel ver van huis.

Zo zie je dus dat een vraag over het samenwerken van twee teams uiteindelijk een olievlek is. In mijn werk help ik je om te gaan met die olievlek.

Mijn aanpak

Dus als ik dan met acht aanbevelingen kom, dan kun je daaruit opmaken dat die ene, op het eerste oog simpele vraag waarmee jij komt, een symptoom is van een onderliggend probleem.

Dus weet, als je met mij, of met een andere adviseur met een integrale blik samen gaat werken, dan krijg je altijd meer dan wat je in eerste instantie vroeg. Maar ik durf ook wel te zeggen: je krijgt daarmee ook een aanpak in handen die voor integrale verbetering zorgt.

Daarmee bedoel ik dat je niet alleen in dat ene team merkt dat dingen beter gaan, maar ook op andere plekken in het onderwijsproces.

Wat kan ik voor jou betekenen?

Zie jij in jouw onderwijsorganisatie een situatie in het onderwijsproces waarvan je denkt, daar zou wel eens meer onder kunnen zitten?

Ik help je daar graag mee. Neem contact op.

Titia Verdenius (1980) helpt betrokken, ambitieuze managers in het mbo, hbo en wo bij het bouwen van succesvol gestroomlijnd onderwijs. Op deze website schrijft ze regelmatig over het snijvlak van procesmanagement, onderwijskwaliteit én het inzetten van jezelf als instrument voor verandering in en met je werk. Met haar bedrijfskundige en systemische blik geeft zij je altijd weer zicht op een ander perspectief.    Neem contact op

More to explore...