Curriculumcommissie in het hoger onderwijs: hoe richt je ‘m effectief in?

curriculumcommissie

Voor opleidingen in het (hoger) onderwijs is een goede curriculumcommissie essentieel. Maar wat doet zo’n commissie precies? En hoe zorg je ervoor dat deze écht bijdraagt aan de kwaliteit van je opleiding? 
Psst: Wil je meteen weten of jouw curriculumcommissie goed is ingericht? Onderaan deze pagina download je een checklist met de 5 pijlers van een sterke commissie, veelvoorkomende valkuilen en praktische tips.

Eerst even de definities… 

Een curriculum is de kern van een opleiding: het bevat de vakken, leerlijnen en toetsing die samen de eindtermen dekken.

Het curriculum is gericht op het behalen van de eindtermen van de opleiding. Eindtermen beschrijven wat studenten moeten kennen, begrijpen en kunnen na afronding van hun studie. Je kunt deze ook lezen als de eindkwalificaties van de opleiding.

Omdat opleidingen continu veranderen, is het belangrijk dat het curriculum in balans blijft. Een curriculumcommissie bewaakt deze samenhang en zorgt dat het curriculum toekomstbestendig blijft. 

Waarom curriculumontwikkeling niet stilstaat

Opleidingen veranderen continu, soms door kleine aanpassingen die nauwelijks impact hebben op de eindtermen. Maar bij grotere wijzigingen, zoals de overstap van klassieke colleges naar projectgestuurd onderwijs, is een bredere blik nodig. Hierbij moet je kunnen in- en uitzoomen om te beoordelen of het totale curriculum in balans blijft.

Wanneer de eindtermen het curriculum niet meer volledig dekken, loop je risico’s tijdens visitaties en kan de kwaliteit van de opleiding in het gedrang komen. Daarom is het belangrijk om bij curriculumvernieuwing niet alleen naar details, maar ook naar het grotere plaatje te kijken.

De rol van een curriculumcommissie

Een curriculumcommissie is een strategische werkgroep die zich richt op het grotere plaatje van de opleiding. Deze commissie kijkt bijvoorbeeld naar:

  • De samenhang tussen vakken en onderwijseenheden.
  • De aansluiting van het curriculum op de eindtermen.
  • Innovaties in werkvormen, zoals de implementatie van blended learning of projectgestuurd onderwijs.

Veel commissies lopen vast op structuur en besluitvorming. Herkenbaar? Bekijk de veelgemaakte valkuilen in de checklist: download m hieronder.

Kan de opleidingscommissie dit niet doen?? 

Misschien vraag je je af waarom de opleidingscommissie deze taken niet op zich neemt. Het is beter om de rollen te scheiden. De opleidingscommissie houdt zich vooral bezig met het onderwijs dat op dit moment loopt en opereert op een lager abstractieniveau.

Een curriculumcommissie daarentegen richt zich op strategische curriculumontwikkeling en bewaakt de samenhang op de lange termijn.

Hoe richt je een curriculumcommissie in?

In tegenstelling tot de opleidingscommissie, die wettelijk is vastgelegd in de Wet op het Hoger Onderwijs (WHW)*, bestaat er geen verplicht kader voor een curriculumcommissie. Dit biedt ruimte om deze werkgroep op maat in te richten, afhankelijk van de behoeften van jouw opleiding.

Een curriculumcommissie kan bijvoorbeeld:

  • Toetsbeleid ontwikkelen.
  • Evaluaties gebruiken om onderdelen van het onderwijs, zoals een bepaalde leerlijn te verbeteren.
  • Voorstellen uitwerken voor grotere curriculumwijzigingen.

Welke rol past het beste bij jouw ontwikkelvraagstuk? Dit hangt af van de uitdagingen en doelen binnen je opleiding.

Plannen voor het opstarten van een curriculumwerkgroep?

Een curriculumcommissie kan enorm waardevol zijn—mits goed ingericht. Wil je zeker weten dat je de juiste keuzes maakt?

Download hieronder de checklist met de 5 pijlers, veelgemaakte valkuilen en slimme tips.

Vraag hier de checklist aan!
Privacy *

Onderwijscollega’s van o.a. de volgende instellingen vroegen hem ook aan:

  • Anton de Kom Universiteit (Suriname)
  • AP Hogeschool (Antwerpen)
  • Erasmus MC
  • Fontys Hogeschool
  • Hogeschool InHolland
  • Hogeschool Rotterdam
  • MBO Amersfoort
  • Universiteit Twente

* De WHW (Wet op het Hoger Onderwijs en Wetenschappelijk Onderzoek) is hier te raadplegen. Meer over Opleidingscommissies in de WHW lees je in dit wetsartikel (art. 9.18 WHW). 

Titia Verdenius (1980) helpt betrokken, ambitieuze managers in het mbo en hbo bij het opsporen én oplossen van weeffouten in de onderwijsorganisatie.  Op deze website schrijft ze regelmatig over haar unieke werkwijze, die leidt tot integrale verbetering van het onderwijsproces zonder dat het op een reorganisatie uitdraait. Met haar bedrijfskundige en systemische blik geeft zij je altijd weer zicht op een ander perspectief.    Neem contact op