curriculumontwikkeling

Als onderwijsmanager sta je voor de uitdaging om je opleiding toekomstbestendig en relevant te houden. Maar dat betekent niet dat je élk detail zelf moet uitwerken. Jouw kracht ligt in strategisch leidinggeven: het stellen van de juiste vragen en het creëeren van een duidelijk kader waarin anderen aan de slag kunnen. Een goed functionerende curriculumwerkgroep is hierbij onmisbaar.

In dit artikel ontdek je hoe je hen effectief kunt inzetten om strategische vraagstukken uit te werken.

De kracht van strategisch leidinggeven bij curriculumontwikkeling

Curriculumontwikkeling is een complexe klus die zowel inhoudelijke als strategische keuzes vereist. Als manager hoef je niet overal zelf inhoudelijk in te duiken – dat is juist de taak van de curriculumwerkgroep. Jouw rol is het aansturen op de hoofdlijnen:

  • Wat is de visie van de opleiding en hoe sluit het curriculum hierop aan?

  • Welke externe ontwikkelingen, zoals wetgeving en werkveldtrends, moeten in de opleiding worden geïntegreerd?

  • Hoe waarborgen we dat de opleiding accreditatieproof blijft?

Door deze strategische vragen helder te formuleren, geef je richting aan het werk van de curriculumwerkgroep en zorg je dat zij zich kunnen richten op de inhoudelijke uitwerking.

Strategische vragen voor de curriculumwerkgroep

Hieronder een selectie van strategische vragen waarmee je jouw curriculumwerkgroep doelgericht aan het werk kunt zetten:

  • Flexibilisering: Hoe bereiden we onze opleiding voor op de flexibilisering van het onderwijs? Welke stappen zijn nodig en wat is haalbaar?

  • Bachelor-master doorstroom: Wat kunnen we verbeteren om de aansluiting tussen onze bachelor- en masterprogramma’s te versterken?

  • Wet- en regelgeving: Hoe vertalen recente veranderingen in wet- en regelgeving zich naar ons curriculum? Welke aanpassingen zijn nodig om actueel te blijven?

  • Accreditatie: Hoe zorgen we dat ons curriculum blijft voldoen aan de accreditatie-eisen, inclusief domeinspecifieke kaders en beroepsprofielen?

Strategisch én haalbaar

Het stellen van strategische vragen is stap één, maar minstens zo belangrijk is dat de curriculumwerkgroep deze vertaalt naar concrete en haalbare oplossingen. Dit vraagt om een heldere briefing en duidelijke verwachtingen. Zorg dat je beschikbaar bent voor tussentijds overleg en geef de werkgroep het mandaat om beslissingen te nemen binnen de afgesproken kaders.

Slim en snel aan de slag met jouw werkgroep

Als onderwijsmanager wil je jouw tijd en energie richten op strategie en leiderschap – zonder vast te lopen in operationele details. Met mijn Meters Maken-aanbod help ik je om strategische keuzes helder te maken en te vertalen naar een concrete aanpak.

Wil je weten hoe we samen meters kunnen maken? Via de link hieronder ontdek je het allemaal!

Titia Verdenius (1980) helpt betrokken, ambitieuze managers in het mbo en hbo bij het opsporen én oplossen van weeffouten in de onderwijsorganisatie.  Op deze website schrijft ze regelmatig over haar unieke werkwijze, die leidt tot integrale verbetering van het onderwijsproces zonder dat het op een reorganisatie uitdraait. Met haar bedrijfskundige en systemische blik geeft zij je altijd weer zicht op een ander perspectief.    Neem contact op

More to explore...