Dat ene college Verandermanagement is me altijd bijgebleven

Vandaag wil ik je meenemen naar ergens halverwege de jaren ’00; een van mijn eerste colleges in de master Verandermanagement. We zaten in een arenavormige collegezaal met een groot scherm aan de muur. Onze docent had een beeld van een aquarium geprojecteerd op het scherm. Zo één die je nog wel eens op tv’s ziet als beeldvulling. Mijn medestudenten en ik waren benieuwd wat er ging komen.

De professor was kort maar krachtig: ‘Pak pen en papier, en de komende 15 minuten schrijf je op wat er gebeurt’.

Met toch wel wat vraagtekens in onze ogen gingen we aan de slag. Toen het kwartier voorbij was vroeg de professor: ‘Wat heb je gezien?’. De ene had het rode visje 20x een rondje zien maken… De ander zag dat het blauwe visje rechts uit beeld verdween en links weer tevoorschijn kwam… En de derde had weer iets anders gezien op het scherm.

Toe vroeg onze docent of dit het enige was wat we gezien hadden?

Stilte.

‘Ik heb nog veel meer gezien’, zei hij. Hoe veel van de studenten alleen maar naar het scherm hadden gekeken. Hoe enkelen al snel afgeleid raakten. Dat één van de studenten haar lunch had zitten eten, en een ander aantekeningen had vergeleken met zijn buurvrouw. Dat er een student een half uur te laat binnenkwam. Dat er een zoemend geluid uit de projector kwam en dat op de gang een lampje bleef flikkeren.

Maar vooral: dat er dus heel veel waar te nemen was in en om het lokaal. En dat hadden wij allemaal niet opgemerkt, want we zaten volledig gefocust op dat aquarium.

Dit college is me altijd bijgebleven, en komt ook nu weer regelmatig in me op, nu de wereld om ons heen zo veel indrukken achterlaat op ons netvlies. Het idee dat zelfs met een open blik, we toch ook van alles níet zien, wat er wél toe doet.

Er is heel veel wat ons ontgaat, maar dat betekent niet dat dat ons niets te zeggen heeft. Het is de kunst om je te blijven realiseren dat je altijd ergens een blinde vlek kunt hebben. Keep an open mind as much as you can. En dat is ook wat ik jou en mij toewens in deze intense tijd. Een open mind, met ruimte voor andere invalshoeken.

Ben jij benieuwd of er ook bij jou een eyeopener wacht op je onverdeelde aandacht? Vanaf half januari maak ik weer tijd voor groeigesprekken. Wil jij in aanmerking komen voor zo’n sessie? Laat dan je gegevens achter via de link hieronder.

Meld je hieronder aan voor een groeigesprek.