Van data, naar informatie, naar waardevolle informatie

Bijna 6 jaar werkte ik bij de TU in Delft op de faculteit waar de informatici rondliepen. En ik ontdekte dat wat je daar o.a. kunt leren (van grote hoeveelheden data, waardevolle informatie maken) niet alleen van toepassing is op technologie, computers en automatisering. Maar ook op onszelf!

Ratelen 

Je hebt ongetwijfeld wel eens met iemand in gesprek gezeten die maar door bleef ratelen en allerlei details bij het verhaal haalde die jou vooral afleidden. Dat je aan het eind dacht: wat wilde je nu eigenlijk vertellen? Of dat hélemaal aan het eind de belangrijkste boodschap kwam, terwijl jij al bijna (of helemaal) was afgehaakt. 

Wat hier eigenlijk gebeurt is dat je een berg data over je heen krijgt, en je moet daar zelf nog de filter en een zekere ordening overheen gooien, zodat het informatie wordt. En tot slot bepalen of het relevant/interessant voor jou is.

Business intelligence

Met die hierboven genoemde stap wordt het wáárdevolle informatie. Waarmee je vervolgens je kennis kunt vergroten. En deze laatste, aangevuld met andere termen als wijsheid en gedrag, vormt samen met de eerdergenoemde termen een totaalplaatje waarmee je als mens -maar ook een organisatie- ‘slimmer’ wordt.  

Sociale setting

Leer je dit onderscheid zien in sociale settings, dan kan dat best een hoop schelen. Niet dat je dan heel lomp hoeft te doen bij een ratelaar. Maar je kunt wel je luistervermogen op een andere ‘sterkte’ zetten, waardoor de ruis wat minder blijft hangen. Probeer het maar eens!

Ik heb wat mensen in mijn omgeving met wie ik dit onderscheid expliciet heb gemaakt. We kennen nu elk het verschil tussen data, informatie en waardevolle informatie in de persoonlijke sfeer.

Langdradig…

En met die kennis helpen we elkaar; wanneer één van de twee eindeloos doorgaat over een verhaal (trouwens, vaak zijn het verhalen waar je niet eens zelf bij betrokken bent, maar alleen toeschouwer bent!) kan de ander op de rem trappen: ‘Wacht eens even, dit is voornamelijk data; zullen we kijken hoe we daar waardevolle info van kunnen maken?’ 

Dit helpt ons enorm om ons niet mee te laten slepen met allerlei irrelevant geneuzel. De gesprekken worden daarmee een stuk korter, maar ook veel waardevoller! 

Hoe baan jij je een weg door (sociale) verhalen die maar niet op lijken te houden?