Als opleidingscommissielid heb je een bijzonder hart voor onderwijs. Tenslotte heb je ja gezegd om deze taak vrijwillig op je te nemen naast al je andere werkzaamheden. Je loopt een extra rondje voor het team, omdat je onderwijskwaliteit belangrijk vindt.
Geweten
Opleidingscommissies (OC’s) zijn het geweten van het opleidingsmanagement. Het blijkt echter in de praktijk lastig om te bepalen waar je je in die rol op richt.
Wat zijn je speerpunten voor dit jaar, werk je met een langetermijnplanning, of ziet de agenda er elke vergadering hetzelfde uit?
Onderwerpen
Veel OC’s zijn heel druk met de uitslagen van vakevaluaties, terwijl ze beter tot hun recht komen op een hoger abstractieniveau.
Stel bijvoorbeeld de volgende vraag: ‘Waar wil de opleiding over drie tot vijf jaar staan en zien wij als OC dat dit gaat lukken?’
Krijg je als opleidingscommissie moeilijk een concreet beeld rondom deze vraag, dan kun je ook het laatste visitatierapport bekijken: wat viel de commissie toen op en wat adviseerde de commissie?
Diepte- en breedteonderwerpen
Als OC kun je dit als aanknopingspunt nemen voor je rol als geweten van de opleiding. Je krijgt dan in je activiteiten een betere mix tussen diepte-activiteiten (zoals de vakevaluaties) en breedte-activiteiten (zoals bovenstaande vraag).
Het wordt dan ook eenvoudiger om een jaarplan met speerpunten te maken, bijvoorbeeld zo: deze thema’s willen wij dit jaar behandelen; thema A en B komen elke vergadering terug; thema C twee keer per jaar, en thema D krijgt een update aan het eind van het jaar.
Meer afwisseling
De vergaderingen worden daarmee ook afwisselender en dus leuker om bij te wonen. Dit geeft ook een boost aan de motivatie van de OC-leden.
Wil je weten welke dilemma’s er nog meer zijn en/of wil je je opleidingscommissie verder op weg helpen? Ik kan jullie een zetje in de goede richting geven. Neem contact met me op, dan bespreken we de mogelijkheden!