Opleidingscommissie (4): welke onderwerpen zet je op de agenda?

Veel opleidingscommissies (OC’s) houden zich vooral bezig met de vakevaluaties. Ze bekijken voor elke vergadering de laatste evaluaties en als er iets opvalt, duiken ze er bovenop.

Alhoewel dit niet persé verkeerd is, kan het ook veel aandacht opslokken van het grotere plaatje. Voor OC-leden kan het op termijn saai worden om elke vergadering hetzelfde te doen; wéér door al die enquêtes heen werken…

Accreditatie

Hoe zorg je ervoor dat je afwisseling krijgt in de activiteiten die je ontplooit? Een logisch startpunt is de levenscyclus van de opleiding.

Elke opleiding wordt eens in de zes jaar geaccrediteerd, en als de instelling een Instellingstoets Kwaliteitszorg met goed resultaat heeft doorlopen, is er ook de tussentijdse interne audit van de opleiding. Wil je wat structuur aanbrengen in waar je als OC op wilt focussen, dan kun je kijken naar waar de opleiding is in die zesjaarlijkse cyclus.

Curriculum

Naast de accreditatiecyclus kun je ook de curriculumontwikkeling van de opleiding als startpunt nemen. Wanneer is er voor het laatst een herziening van het curriculum geweest; wat beoogde de opleiding daarmee, en is de opleiding goed op weg om dit doel te behalen?

Ander startpunt

Deze wat meer ‘hoog over’-manieren om naar de opleiding te kijken, kunnen je als opleidingscommissie helpen om focus aan te brengen. Waar moeten we op korte termijn al mee beginnen en dus tijd voor reserveren, en wat kan later?

En wellicht kunnen we de vakevaluaties dan ook anders gaan benaderen: dit jaar duiken we in de vakken die horen bij leerlijn A en B, volgend jaar doen we leerlijn C en D.

Zo breng je meer dynamiek in je werkzaamheden als commissie en houd je de taak interessant voor de leden.

Wil je jouw opleidingscommissie verder op weg helpen? Een maatwerktraining kan een doeltreffend middel zijn. Neem contact met me op, dan bespreken we de mogelijkheden!