Opleidingscommissies (5 – slot): focus je op de inhoud of op de samenwerking?

Als OC ben je voortdurend aan het dansen met het opleidingsmanagement. Dit vraagt om goed kijken en luisteren naar elkaar, en soms ervoor kiezen om het niet te benoemen als de ander per ongeluk op je tenen stapt tijdens het dansen.

Inzoomen of uitzoomen

Zoals al in eerdere artikelen in deze serie aan de orde kwam, zijn veel opleidingscommissies vooral bezig met het kijken naar de inhoud van de opleiding. In principe is dat ook de bedoeling, maar je kunt variatie aanbrengen in het detailniveau waarop je een advies uitbrengt.

Bijvoorbeeld: kijk je naar elk vak afzonderlijk, kijk je naar een leerlijn, of naar een heel studiejaar?

Diepte-investering

Naast de inhoud van het advies (het doel dat je wilt bereiken) is het ook belangrijk om de relatie met het opleidingsmanagement in ogenschouw te houden. Want uiteindelijk hebben zowel OC als opleidingsmanagement als doel om een kwalitatief hoogstaande opleiding te kunnen waarborgen. En om dat te bereiken, wil je met gemak het gesprek kunnen voeren.

Dat betekent dat je als opleidingscommissie soms een pas op de plaats moet maken met het indienen van een advies, en in plaats daarvan beter eens informeel bij kan praten met het opleidingsmanagement.

Relatie boven inhoud

Oftewel: soms focus je je beter op de relatie, boven de inhoud. Je zult merken dat wanneer je hier oprecht in investeert, er ook inhoudelijk meer komt uit de adviezen die je inbrengt.

Het danst tenslotte ook leuker met iemand met wie je kunt levelen, dan met iemand die alleen maar naar je voeten staat te kijken!

 

Dit artikel was het laatste in een serie van vijf. Geïnspireerd geraakt en wil je je opleidingscommissie snel verder op weg helpen? 

Overweeg dan een training voor jullie commissie. Lees verder via onderstaande knop, en neem contact op om de mogelijkheden te bespreken.