Een boom van een business

Elke maand bel ik met Helen, mijn commitment buddy. We bespreken mijlpalen die we behaald hebben (of nastreven) en kunnen bij elkaar terecht over alles wat met het ondernemerschap te maken heeft.

Analogie

Toen we elkaar dit jaar na de zomer weer spraken en de updates hadden uitgewisseld, keken we eens met andere ogen naar mijn business en de ontwikkelingen van de achterliggende maanden. Helen vergeleek mijn (voor)jaar met het snoeien van een boom.

Ik plantte mijn boom in het voorjaar van 2019. In de periode vanaf toen heb ik die jonge stam laten groeien en groeien, totdat hij zo’n twee jaar later al een behoorlijke boom was. Maar zoals bij elke boom is het bij mijn boom ook goed om de boel af en toe flink te snoeien, zodat de boom daarna verder door kan groeien.

Rust inbouwen

En dat is precies wat ik dit voorjaar heb gedaan. Ik heb gesnoeid in mijn werkzaamheden in de richting van onderwijskwaliteitszorg, om daarna de boom wat rust te geven, wat zonlicht en tijd om te settelen in de nieuwe ruimte die is ontstaan. Het heeft mijn boom ehh business goed gedaan.

Nieuwe takken

Niet lang na ons gesprek werd ik benaderd door een hogeschool die mij vroeg om mee te kijken in een groot ontwikkeltraject bij één van de academies binnen de hogeschool. Nog steeds gaat het over het verbeteren van onderwijs, maar wat minder over kwaliteitszorg en wat meer over het stroomlijnen van processen.

En even later werd ik gevraagd door nóg een nieuwe opdrachtgever om samen met een andere adviseur een universiteitsbrede analyse te doen voor de versterking van de opleidingscommissies. Onderzoek, analyse en advies – allemaal passend bij mijn achtergrond als organisatieadviseur én bij mijn affiniteit met het (hoger onderwijs).

Een paar maanden na het gesprek met mijn buddy kan ik concluderen: mijn boom is een nieuwe groeifase in gegaan. Hoe wordt het nog beter dan dit?