Een gezonde geest in een gezond lichaam

Gisteren was het World Mental Health Day. Wat mij betreft goed dat er in ieder geval één dag in het jaar is dat hier extra aandacht voor is.

Mijn verhaal

In mijn leven heeft mentale gezondheid heeft al van jongs af aan aandacht gekregen. Ik was een kleine meid toen mijn vader overleed door geestelijk lijden. In de jaren erna begroef ik mijn verdriet, maar zoals dat dan gaat: het kwam ook weer boven. Gelukkig had ik een moeder die de weg naar geestelijke hulp al had bewandeld, dus ik kon ook wat makkelijker hulp zoeken. In de jaren die volgden, ben ik af en aan verder gegaan met het aankijken van mijn geschiedenis, en kwam ik ermee in het reine.

Elke dag mentaal gezond

Zo’n Mental Health Day lijkt de nadruk te leggen op de ‘grote’ thema’s in mentale gezondheid. Maar wat mij betreft zit mentale gezondheid in elke dag verankerd. Ik ben er op dagelijkse basis mee bezig, zonder het meteen te labelen als zodanig.

Grote beslissingen in de laatste jaren heb ik meer dan eens gemaakt ten behoeve van mijn mentale gezondheid. Het kiezen voor ondernemerschap was er zo één: ik was ondergesneeuwd in een soort verveling en iets wat begon te lijken op uitzichtloosheid in mijn werk – had ik niets gedaan dan had het zelfs uit kunnen draaien op een bore-out. De overstap van baan naar business was een spannende, maar maakte me uiteindelijk gelukkiger.

Loop je je groei in de weg?

Ander voorbeeld: het bewust afronden van een interimklus, waar ik als ik was gebleven, nog wel minstens een half jaar had kunnen blijven. Ik wist: als ik blijf, dan sta ik mijn groei in de weg en dat is het mij niet waard. Ik koos weer voor de onconventionele weg, bewust, want ik wist dat me dit goed zou doen.

Mentale gezondheid hoort er voor mij net zo bij als lichamelijke gezondheid. Sterker nog: ze zijn sterk met elkaar verbonden. Mijn lichaam komt uiteindelijk altijd weer in de weerstand als ik mijn mentale gezondheid te lang voor lief heb genomen. Gelukkig leer ik elke dag bij en is mijn lichaam steeds minder ‘nodig’ om me geestelijk, emotioneel en spiritueel bij te sturen.

Een gezonde geest en een gezond lichaam lopen hand in hand.