Hoe verzamel je slim, laagdrempelig en snel veel feedback van een grote groep mensen? Het eerste dat in mij opkomt is: een enquête. Deze vorm vinkt de genoemde voorwaarden allemaal af: je kunt je doelgroep -als je betrouwbare contactgegevens hebt- snel en gemakkelijk bereiken, je kunt ze allemaal dezelfde vragen stellen, en in veel gevallen is de analyse geautomatiseerd.
Zo gepiept, toch? Helaas… Een enquête opstellen is niet een kwestie van wat vragen onder elkaar zetten in een google form, opsturen en wachten tot de resultaten binnenkomen.
Wil je écht waardevolle data verzamelen waar je ook wat mee kan, dan zal je iets meer tijd en moeite in de voorbereiding moeten steken.
Hieronder geef ik je 7 tips om een goeie enquête op te stellen.
Stel maximaal 10 vragen. Maar weinig mensen willen de tijd nemen om een enquête in te vullen. Met een korte en bondige vragenlijst vergroot je die bereidheid van je doelgroep.
Zet in je begeleidende mail hoelang het invullen ongeveer duurt. Een enquête van 5-10 minuten is vaak wel schappelijk. Mensen vinden het vervelend om langer dan verwacht bezig te zijn met iets dat ze niet uit eigenbelang doen. Schat daarom de tijd niet té laag in, want je respondent ervaart de lengte van je enquête altijd langer in dan jij verwacht.
Zet persoonlijke vragen achteraan. Vragen als: ‘Waar woon je?’ en ‘Wat is je leeftijd?’ zijn persoonlijk en niet iedereen wil die info zomaar geven. Na een aantal inhoudelijke vragen is de kans groter dat men je laatste (persoonlijke) vragen ook wil beantwoorden.
Begin met makkelijke vragen. Je respondent heeft even nodig om ‘erin’ te komen. Een paar makkelijke vragen als opwarmers wekken vertrouwen dat de volgende ook wel te doen zijn.
Denk altijd vanuit degene die de vragenlijst moet invullen. Wat vindt hij/zij makkelijke vragen? Snapt de ander precies wat je bedoelt? Het zal je verbazen hoe verschillend mensen een vraag kunnen interpreteren. Met als gevolg dat jij eigenlijk niets kunt met de antwoorden, want: is de vraag die jij stelde wel precies dezelfde vraag die de ander beantwoordt?
Pas op voor 2 vragen in 1. Een vraag als ‘Hoe vaak reis je met de auto of het OV naar je werk?’ geeft waardeloze informatie. Want hoe weet je of je respondent over de auto of over het OV antwoordt? Liever een 11e vraag dan een vraag die non-informatie oplevert.
Wees kritisch op de vragen die je wilt stellen: heb ik deze info (nu) echt nodig? Weet ik al specifiek wat ik ermee ga doen, of wil ik dat later nog bepalen? Zit je antwoord in de tweede categorie, schrap dan de vraag uit je enquête.
Naast deze 7 tips is er nog veel meer waar je op kunt letten bij het opstellen van een goeie enquête. Meer weten? Lees hier verder.
Wil je dat ik vrijblijvend een blik werp op jouw enquête? Mail dan naar contact@titiaverdenius.com.