Familieopstelling: een einde aan het sneeuwbaleffect

Eén van mijn favoriete go-to methoden voor het werken aan mijzelf, is systemisch werk. Familieopstellingen. Wat ik er zo fijn aan vind is dat je in één of enkele sessies heel veel shit kunt opruimen, zónder het op te moeten graven uit je geheugen. En daarmee: zonder eindeloze therapiesessies te moeten ondergaan. 

Familieopstelling

Het Verhaal (de aanleiding om een opstelling te doen) is meestal maar heel beperkt interessant. Belangrijker is wat er in de lagen eronder zit. Op die lagen werk je meer met energietaal dan met heel veel tekst, emoties en gebeurtenissen. 

Een opstelling can confronteren en werkt vaak nog een paar weken door na de sessie. Maar kijk je een tijd later terug, dan zie je vaak dat het een verschuiving teweeg heeft gebracht. 

Moedig

Dealen met de shit uit je verleden is nooit leuk. Als dan het moment komt dat je besluit: ik moet hier iets mee, zeg je daarmee ook: het stopt hier. Een super moedig besluit.

Zeker wanneer het gaat om shit die te maken heeft met je familiegeschiedenis, kan het een lang proces zijn voordat je besluit dat de grens bereikt is.

Vanwege loyaliteit naar de betrokkenen of omdat het ingewikkeld wordt om een andere positie te nemen… Redenen die het heel begrijpelijk maken dat je het uitstelt. Daarom: enorm dapper als je toch kiest voor het afleggen van die rugzak met ballast.

Door dit besluit verander je je eigen toekomst. Je kiest voor verlichting. In eerste instantie voor jezelf. Of omdat je iets anders wilt voor degenen die na je komen.

Sneeuwbaleffect

En wat er ook uit je beslissing komt: het verandert altijd voor degene die na je komen. In het geval van een situatie in de familie; of je nu wel of geen kinderen krijgt, het verandert toch iets in de onderstroom.

Want omdat wanneer jij je positie verandert, dan kan het niet anders dan dat de anderen ook gaan schuiven, wellicht zonder dat ze het zelf doorhebben.

Niet voor niets weten we: je kan niet het gedrag van een ander veranderen, alleen hoe je er zelf op reageert.

Inside-job

Dealen met die oude shit doe je voor jezelf en het kan een eenzame weg zijn, juist omdat je zélf die stappen hebt te zetten.

Dan is het extra fijn als er iemand is met wie je je inzichten kunt delen en die af en toe een warm kopje thee voor je zet. Ik weet zeker dat er ook in jouw nabijheid zo’n angel in disguise is. Je zou niet de eerste zijn die verrast wordt door een lieve schat die je struggle ziet. Leun maar, je bent het waard…

Meer dan alleen familie-vragen

In de afgelopen jaren heb ik al op heel veel vlakken inzichten opgedaan dankzij familieopstellingen. Niet alleen in het balanceren van mijn familieverhoudingen, maar ook bijvoorbeeld rondom gezondheid en zelfs mijn ondernemerschap. 

Wil je hier meer over weten? Horen hoe dat werkt, en wat het je kan opleveren? Of ben je benieuwd bij wie ik graag een opstelling boek? Neem contact op. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *