Waarom moeten we zo nodig buiten de gebaande paden?

gebaande paden

Think outside the box!!

Klinkt bekend hè. Creativiteit associëren we nogal eens met buiten de gebaande paden treden, want daar liggen het avontuur en de kansen op ons te wachten! Maar is dat wel zo?

Een creatief brein is niet alleen maar voorbehouden aan kunstenaars en visionaire types die buiten de kaders kunnen denken. Dat is geen nieuws natuurlijk, maar ik vertel je graag mijn inzicht:

Creativiteit inside the box

Ik ontdekte namelijk dat ik zelf búíten de kaders helemaal niet zo goed tot mijn recht kom, terwijl ik toch echt een sterk creatief vermogen heb.

Blijkt er dus ook zoiets te zijn als creativiteit inside the box: binnen de bestaande kaders tot originele en inventieve oplossingen komen. Daar herkende ik me dus wél in!

De rand van het zwembad

In plaats van de eindeloze zee van mogelijkheden die buiten de box liggen, kom ik veel beter tot mijn recht in een zwembad van mogelijkheden, waar ik de badrand kan zien.

Ik kan zo vanaf de kant de boel in me op nemen; een deepdive maken van ‘de hoge’; of met een bommetje een ripple-effect creëren. En eventueel werp ik een zwemplankje richting een zwemmer die het nodig heeft.

Frisse blik op je organisatie

Inside the box kijken geeft de mogelijkheid om opnieuw te kijken naar wat er al was in je organisatie, maar dan met frisse ogen. Zo kan je een verbeterslag aanbrengen zonder de hele tent overhoop te halen.

Het kan helpen om die blik van buiten te halen; bijvoorbeeld een externe adviseur zoals ik, maar een collega van een andere (vergelijkbare) afdeling kan natuurlijk ook.

Of bedenk dat je een kind van 10 een weekje laat meelopen: waarover stelt die vragen? Dát zijn de onderwerpen om mee te beginnen als je inside the box creativiteit wilt aanwakkeren.

De juiste vragen stellen

Wie je ook uitnodigt mee te kijken, het gaat erom dat diegene de vragen stelt waar jullie zelf al lang niet meer mee bezig zijn omdat je er al zo lang rondloopt.

En laat ik daar nou mij vak van gemaakt hebben: ik ga in jouw (onderwijs)organisatie op onderzoek uit en laat je zien wat er schuilgaat onder gedoe in de processen of samenwerking. Zo komen we tot een verbeterde aanpak die recht doet aan wat er al was, en verfrissing toevoegt waar nodig.

Spreekt mijn inside-the-box-benadering je aan? Neem dan contact met me op. Stuur me een bericht via de knop hieronder. 

Titia Verdenius (1980) helpt betrokken, ambitieuze managers in het mbo, hbo en wo bij het bouwen van succesvol gestroomlijnd onderwijs. Op deze website schrijft ze regelmatig over het snijvlak van procesmanagement, onderwijskwaliteit én het inzetten van jezelf als instrument voor verandering in en met je werk. Met haar bedrijfskundige en systemische blik geeft zij je altijd weer zicht op een ander perspectief.    Neem contact op

More to explore...