Deze manager wilde juist géén coach. Wat dan wel?

Toen ik startte als ondernemer (nu bijna vier jaar geleden), dacht ik dat ik een coachingbusiness ging opstarten. Maar gaandeweg bleek dat ik daar toch niet helemaal voor in de wieg gelegd ben.

Hoewel ik zeker coachingsvaardigheden heb en kan toepassen, zit mijn toegevoegde waarde ergens anders. En dat is precies wat die ene opdrachtgever zocht.

Niet weer een coach

Maanden nadat we ons project succesvol hadden afgerond sprak ik hem weer en hij zei: ‘We hadden al zo veel coaches over de vloer gehad om te helpen ons probleem op te lossen, maar dat had niet geholpen.

Dit keer wilde ik juist géén coach. Het was geen coachingsprobleem; het was een bedrijfskundig probleem dat opgelost moest worden. En jij was precies wat we nodig hadden’.

IJsberg

Ik heb voor deze organisatie inzichtelijk gemaakt welke factoren ervoor zorgen dat ze niet vooruit komen op het gebied van de onderwijslogistieke processen, maar vooral ook: wat daaronder schuilgaat.

Die processen, de formuliertjes, de stappenplannen, etc. dat allemaal samen is het topje van de ijsberg. Belangrijk, dat zeker.

Maar als je alleen maar daarop gericht bent, dan mis je de rest van de ijsberg die ongezien is.

Onderstroom

En that is where I come in. En dat is ook meteen waarom ik niet de gemiddelde bedrijfskundige ben, maar dus óók geen coach.

Ik zit precies in het midden.

Ik haal boven water wat er in de onderstroom zit dat zorgt voor moeilijk lopende (onderwijs)processen en bedrijfsvoering. Én ik werk heel praktisch met je aan goeie handleidingen, stappenplannen en processen die elkaar versterken in plaats van dwarszitten.

Meer van dit graag!

Voor mij was die ene opdracht een heerlijk project, waarmee ik voor mezelf kon bevestigen: ik heb het goed aangevoeld toen ik besloot de sprong te wagen en voor mezelf te starten: dat wat ik te brengen heb, daar zitten ‘ze’ echt op te wachten. Van mijn opdrachtgever kreeg ik een prachtig compliment:

Wat heb ik genoten van onze samenwerking en wat ben ik onder de indruk van je geraakt… Ik voelde me niet alleen volledig begrepen maar heb ook zoveel van je geleerd.’

 

Die steek ik in m’n zak én hij hangt op m’n prikbord.