Studentenhoofdstuk? Zo pak je het slim aan! (longread)
Een studentenhoofdstuk is sinds enkele jaren een vast onderdeel van de zelfstudie van elke opleiding in het hoger onderwijs. Waartoe dient het
Onderwijsorganisaties die willen groeien, lopen vaak tegen deze uitdaging aan: hoe zorg je ervoor dat groei niet leidt tot chaos, maar juist gebaseerd is op een sterker fundament? Meer studenten, bredere programma’s en nieuwe initiatieven zoals praktijkgericht onderzoek of professionaliseringstrajecten vragen om een heldere strategie en een goed ingerichte organisatie.
Wat ik vaak zie, is dat groei wordt benaderd als iets dat we voor de toekomst nastreven—maar zonder een in het hier en nu goed doordachte structuur kan groei juist de bottleneck worden. Hoe zorg je ervoor dat onderwijs, onderzoek en trainingen niet naast elkaar bestaan, maar elkaar versterken?
Hier help ik organisaties mee: door inzichtelijk te maken wat er nodig is aan financiële, administratieve, operationele en organisatorische randvoorwaarden om groei in goede banen te leiden. Dat deed ik ook voor een academie die met precies deze uitdaging zat.
Een academie vroeg mij te helpen met een concrete vraag: hoe kunnen we onderwijs, onderzoek en training beter op elkaar afstemmen, met het oog op toekomstige groei?
Ik werkte voor deze organisatie aan een diepgaand onderzoek om helder te krijgen welke randvoorwaarden (financieel, administratief, operationeel en organisatorisch) nodig waren om deze groei in goede banen te leiden.
Ik deed dit door in de papieren werkelijkheid te duiken: jaarverslagen, strategische beleidsplannen, ambitie statemens… ik sprak met een dwarsdoorsnede van de medewerkers, en ik liet alles doorrekenen door de controller van de academie.
Dit leidde tot een aantal concrete scenario’s:
Met deze scenario’s kreeg de academie een solide basis om strategische keuzes te maken, zonder te hoeven gokken of groei wel of niet zou werken.
Groei is een kans, maar alleen als je hem goed benut. In het Routekaart traject help ik onderwijsorganisaties om grip te krijgen op groei en te zorgen dat teams, onderwijslogistiek en strategische keuzes op elkaar aansluiten.
Wil je weten hoe dit traject jouw organisatie kan helpen? Plan een kennismakingsgesprek en ontdek wat er mogelijk is.
Twijfel je nog of de Routekaart past bij jouw situatie? Veel van mijn klanten vonden herkenning in de cases en ervaringen van anderen. Lees hoe anderen de samenwerking hebben ervaren.
Titia Verdenius (1980) helpt betrokken, ambitieuze managers in het mbo en hbo bij het opsporen én oplossen van weeffouten in de onderwijsorganisatie. Op deze website schrijft ze regelmatig over haar unieke werkwijze, die leidt tot integrale verbetering van het onderwijsproces zonder dat het op een reorganisatie uitdraait. Met haar bedrijfskundige en systemische blik geeft zij je altijd weer zicht op een ander perspectief. Neem contact op.
Een studentenhoofdstuk is sinds enkele jaren een vast onderdeel van de zelfstudie van elke opleiding in het hoger onderwijs. Waartoe dient het
Bij een van mijn recente opdrachtgevers hoorde ik voor het eerst over het onderwijslogistiekmodel van SURF. Dit is een visuele weergave van
De afgelopen maanden werkte ik samen met een organisatie aan het opnieuw scherp stellen van hun missie, visie en waarden. Wat impliciet
Als consultant voor het mbo en hbo helpt Titia Verdenius betrokken, ambitieuze managers bij het bouwen van succesvol gestroomlijnd beroepsonderwijs.
Ongeveer 6x per jaar komt ‘ie in je mailbox.