Stel je voor: je bent bakker van beroep en hebt je eigen bakkerswinkel. Het is een mooie zaak, compleet met een goed assortiment patisserie. En daarbij verkoop je ook nog belegde broodjes. Handig voor bedrijven in de buurt die een lekkere lunch willen, maar voor jouw interne logistiek is het soms wel puzzelen om die broodjesservice te combineren met de rest.
Na een paar jaar begint het steeds meer te knellen. Bedrijven weten je goed te vinden, en de omzet van die bezorglunches is leuk. Maar of het echt opweegt tegen de hassle die het vraagt…?
Opnieuw kiezen
Tijd om een paar stappen achteruit te nemen en te spelen met de vraag: als je opnieuw kon beginnen met je zaak, hoe zou je het dan inrichten? Zou je overwegen om de balans tussen brood, patisserie en broodjes te verschuiven… Zou je er een partner bij halen… Of tal van andere opties.
Je kan hem ook anders stellen: als je opnieuw zou kunnen beginnen, zou je dan überhaupt nog beginnen?
Of zou je met de kennis en ervaring die je op dit moment hebt, niet eens meer overwegen om je eigen bakkerswinkel te beginnen?*
Scenario 1
Als je nu zegt: ja, dan zou ik nog steeds een zaak starten want dat is echt mijn passie, maar dan zou ik het héél anders inrichten… Ok, dan hebben we een startpunt om te kijken waar we de dingen kunnen optimaliseren. Meestal betekent dat: versimpelen. Afleiders elimineren. Ballast eruit.
(En verrassend genoeg kan dat net zie goed de patisserie zijn, ook al leek het niet voor de hand te liggen. Laat je verrassen!)
Scenario 2
Maar als je nu zegt: nee, ik zou dan denk ik niet eens meer beginnen, want eerlijk gezegd zat ik er al een tijd niet lekker meer in vanwege [vul zelf maar in], dan komt er meteen een andere vraag op. En die vraag wil je misschien niet horen, maar is wel degelijk legitiem:
Wat zou er gebeuren als je de zaak per direct stop zet?
Een diepe ademteug
Wat zou er verloren gaan als je dit nu koos? Maar ook: waar zou de ruimte ontstaan? Op welke plekken voel je een diepe ademteug opkomen? ‘Pff, hehe, eerlijk gezegd zat dat ene me wel hoog, en nu hoef ik daar niets meer mee…’ We kennen dat gevoel allemaal wel. Wellicht speelt dat ook in dit vraagstuk.
Betekent niet dat je ook nu werkelijk iets de nek om moet draaien. Maar zo’n gedachtenexperiment kan heel veel duidelijkheid geven.*
De slager die zijn zaak verkocht
Zo ken ik een man die jarenlang een slagerij had. Overgegaan van vader op zoon. Het meest logische was: doorgaan met de zaak en hem dan overdragen aan de volgende generatie. Maar deze man koos uiteindelijk anders, tegen alle verwachtingen in.
Hij verkocht de toko en gaf zichzelf een jaar om te onderzoeken wat er nog meer mogelijk was. Hij deed wat adviesklussen in zijn netwerk binnen het MKB. Hij ging op innerlijk onderzoek uit en ontdekte dat hij massage wilde leren. En ondertussen zorgde hij dat hij bezig bleef en normaal kon leven.
Zijn zoektocht is eigenlijk niet eens een zoektocht, maar een ontdekkingsreis. En wij, de omgeving, zagen dat hij lichter werd. De zorgen verdwenen. En mogelijkheden verschenen.
Nieuwe energie
Er is ruimte ontstaan voor een nieuwe energie. En in die ruimte popt er vanzelf iets op dat de volgende fase inluidt.
Maar het begint met de durf om vragen te stellen. Dus: als jij je leven/business/organisatie/team nu opnieuw zou kunnen vormgeven, wat zie je dan kiezen?
Laat het me weten, ik hou enorm van dit soort verhalen!
* De kunst hier is om niet in een ‘Ja maar er moet toch brood op de plank en je moet toch ergens je geld mee verdienen en trouwens ik heb geen ander vak geleerd zie je het voor je etc etc etc…’ te schieten. Een gedachtenexperiment is niet voor niets een gedachtenexperiment: daarin zijn geen beperkende factoren toegestaan. Daar wil je voor dit moment juist even uit! Dus: hop, benen op tafel en even een eind weg filosoferen.