Tijd voor een andere richting?

We zaten aan tafel met het gezin. Het komt gelukkig niet vaak voor, maar deze keer waren de kinderen erg aan het zeuren over en treuzelen met het avondeten. Ik probeerde ze op allerlei manieren aan het eten te krijgen, met wisselend succes. Ik werd er een beetje simpel van, en dat was te merken.

Mijn man daarentegen kon het deze keer telkens weer een andere kant op draaien, waardoor mijn irritatie minder ruimte kreeg bij de anderen, en de gezelligheid meer. 

In eerste instantie dacht ik er van alles over en bleef in mijn bui hangen. Maar zag gelukkig ook: ‘Ongelooflijk dat hij zo’n lange adem weet op te brengen en er iets leuks van kan maken’. Ik had er ook een soort bewondering voor, de onverstoorbaarheid die hij liet zien. Ik realiseerde me dat dit ook voor mij binnen handbereik ligt. 

Ander standpunt

Je bereidheid om (iets) te veranderen, is het startpunt van de verandering. Het gaat er dan nog niet eens om hoe het eruit komt te zien, waar je naartoe beweegt.

Het gaat erom dat je een bewust besluit maakt voor jezelf: ik ben bereid hier iets aan te doen, hier een stap in een andere richting te zetten. Ook een heel klein stapje in een iets andere richting, zet toch de koers naar een andere toekomst.

Voor mij was dit de realisatie dat je zelfs ondanks jezelf zo’n maaltijd toch qua sfeer kunt omdraaien. 

Koers veranderen 

Vergelijk het maar met een olietanker, zo’n enorme tanker op volle zee. Als die vandaag maar 1 graad bijstuurt, dan komt ‘ie uiteindelijk nog steeds op een heel andere plek uit aan het einde van zijn tocht.

Zo kun jij ook een kleine ‘nudge’ geven aan de weg die je aflegt.

Wat is er nog meer mogelijk?

Stel jezelf eens de vraag: welk kleine stapje kan ik vandaag anders zetten? Het kan al zijn dat je vanavond je vork met links vasthoudt i.p.v. met rechts.

Met dit voorbeeld beweer ik niet dat je in een rechte lijn een andere toekomst kunt uittekenen, maar door eens met links te eten i.p.v. met rechts, activeer je je brein om even wakker te worden en op te letten waar ie je handen heen stuurt.

Het is maar iets heel kleins, maar ga je dit vaker oefenen, en pas je dit idee toe op andere dingen in je leven (bel die collega een keer op om je vraag te stellen, i.p.v. hem een mail te sturen), dan ga je zien dat het vertrouwder wordt.

Verruimde blik

Je blik verruimt. Je gaat meer mogelijkheden zien. Je krijgt misschien zin om te gaan ontdekken wat er nog meer mogelijk is.

Voor je het weet, is die kleine bijna onbeduidende verandering uitgegroeid tot een avontuur naar… wie weet wat! En kijk je terug op de weg die je hebt afgelegd en kun je zeggen: I’ve come a long way. 

En wat betreft die avond aan tafel… die ging ook voorbij. De volgende keer ga ik voor mijn mans aanpak.