inhoud-proces-relatie

In elke interactie tussen twee partijen (zakelijk of privé) kun je je richten op inhoud, proces en relatie. Lees hier over de verschillen en hoe je ermee kunt werken.

Inhoud, proces en relatie uitgelegd

Stel, je bent teamleider van een afdeling die moet samenwerken met een andere afdeling, maar die samenwerking loopt niet zo soepel. Je moet regelmatig over en weer producten aanleveren, waarmee het andere team dan weer verder kan.

Jij en de andere teamleider zijn meestal degene die overleggen over de benodigdheden en deadlines. 

1. Inhoud

In deze situatie kun je de situatie vrij lineair benaderen en je puur richten op de inhoud. Een bericht aan de andere afdeling kan er dan ongeveer zo uitzien: ‘Deze opgeleverde producten voldoen niet aan de vraag op punt A, B en C, graag vóór datum X opleveren met de volgende aanpassingen: ….

2. Proces

Je kunt de situatie ook op procesniveau benaderen, dat ziet er dan ongeveer zo uit: ‘Mijn afdeling moet elke maand rapportage Y opleveren aan het management, daarvoor hebben we van jullie de volgende producten nodig. Voor de nodige tussentijdse (gezamenlijke) kwaliteitscontrole op punt A, B en C is het verzoek om de producten op te leveren op datum X, zodat er nog genoeg tijd is voor een revisieronde‘.

Zie hier ook dat je nu voor jezelf al hebt nagedacht over een eventuele tussentijdse check, en daar dus al tijd voor inruimt in je eigen planning. Handig, en voorkomt stress tegen de deadline aan. 

3. Relatie

Als derde benadering kun je ook de relatie als startpunt nemen. Dan gaat ‘ie misschien ongeveer zo: ‘Is het bij jullie ook zo druk in deze periode? Ik ben bezig met de planning en wil daar rapportage Y in opnemen zodat we een tussentijdse check kunnen doen. Omdat jullie daar ook een bijdrage aan leveren, wil ik graag even mijn planning tegen je aanhouden zodat het jullie later niet te veel extra werk oplevert. Heb je deze week een halfuurtje tijd voor me?’. 

Zie je dat ik hierboven telkens wat meer woorden nodig had om te communiceren met de ander? Dat zegt op zich weinig; misschien kun jij het wel veel bondiger en dat is ook prima. 

Situatie-afhankelijk

De ene benadering is niet perse beter dan de andere; het hangt heel erg van de situatie af. Soms wil je een combinatie van proces en inhoud doen, en soms zul je eerst een tijdje moeten investeren in de relatie, voordat je het over de inhoud kunt hebben. 

In kennisintensieve omgevingen zie je dat mensen vrijwel meteen vol op de inhoud gaan, en zich niet bewust zijn van dat je ook resultaat op andere niveaus kunt boeken.

Door wat afstand te nemen, of door een ander te laten meekijken, ontdek je al snel genoeg of je in een bepaalde situatie de inhoud té belangrijk hebt gemaakt, waardoor je niet meer ziet dat er op proces- of relatieniveau sprake is van een patroon waarin je iets wilt veranderen. 

Zoek de overeenkomsten

Om (uiteindelijk) goede resultaten te bereiken kan het helpen om voor jezelf op zoek te gaan naar overeenkomsten met jou en de ander. Dat kan zo triviaal zijn als het feit dat iedereen de grote baas een prutser vindt, het gegeven dat je kinderen in dezelfde leeftijd hebt, of iets anders dat maar zijdelings te maken heeft met het werk.

Kijk waar je kunt aanhaken op mensniveau en neem dat als startpunt.

Vraag de ander of ze zin heeft in een koffie van het koffietentje in de hal (in plaats van de machine in de pantry); klets even over wat anders, en begin níet meteen over het werk.

Investeren

Contact hoeft niet altijd functioneel te zijn. Wie weet kom je erachter dat de ander met een lastige situatie zit waar jij bij kunt helpen en krijg jij en passant inzicht in wat de samenwerking [in het kader van jouw doelstellingen] vergemakkelijkt.

Dat had je allemaal niet geweten als je meteen over de inhoud was begonnen.

Zo zie je dat een investering in de relatie, een versoepeling in het proces, en uiteindelijk waarschijnlijk een beter niveau inhoud als uitkomst heeft. 

 

Denk je nu, this makes sense, maar hoe pas ik dit toe op mijn eigen (werk) situatie? Ik kijk graag met je mee, en leer je dan hoe je (jezelf) de vragen stelt die nodig zijn om te kunnen switchen van het ene naar het andere niveau. Neem contact met me op. 

Meer lezen? Lees dan deze blog waarin ik een voorbeeld uit mijn praktijk bespreek. 

Titia Verdenius (1980) helpt betrokken, ambitieuze managers in het mbo, hbo en wo bij het bouwen van succesvol gestroomlijnd onderwijs. Op deze website schrijft ze regelmatig over het snijvlak van procesmanagement, onderwijskwaliteit én het inzetten van jezelf als instrument voor verandering in en met je werk. Met haar bedrijfskundige en systemische blik geeft zij je altijd weer zicht op een ander perspectief.    Neem contact op

More to explore...