Doelgericht werken als opleidingscommissie

Ik zag het gebeuren bij de voorzitter van de opleidingscommissie: zo’n ouderwets koordje aan de lamp van een kamer waar je maar zelden komt. Het was alsof hij in die kamer stond en ik aan het koordje trok; het licht ging aan.

Hij keek om zich heen in de kamer en zag dat er veel meer had gestaan al die tijd. Méér dan alleen maar onderwijsevaluaties of BKO-vragen.

Waar te beginnen?

Er ging een wereld voor hem open. En daarmee kwam meteen de volgende vraag op: wat doen we met al die onderwerpen? Waar te beginnen?

Als je ineens de veelheid aan onderwerpen in beeld krijgt kan het inderdaad overweldigend zijn om een prioriteitenlijstje te maken. Hoe pak je dat aan? Door weer even als het ware uit die kamer te stappen.

Een deel van het geheel

Die ‘kamer met onderwerpen’ maakt deel uit van een huis. En dat huis is de opleiding als geheel. Elke kamer in het huis heeft een functie en heeft onderhoud nodig. De ene kamer wordt wekelijks schoongemaakt, de andere maandelijks en de derde moet eigenlijk een grote renovatie krijgen.

Maar als bezoeker zie je niet altijd precies wat prioriteit heeft.

Plan van aanpak

Wie weet dat wel? De eigenaar van het huis. Oftewel: de opleidingsdirecteur of opleidingsmanager. Die zou moeten weten wat de opleiding beoogt, en wat er op korte en lange termijn nodig is. Anders gezegd: die zou een plan van aanpak (op hoofdlijnen) moeten hebben voor de doorontwikkeling van de opleiding.

Zo’n plan van aanpak kun je van de opleiding verwachten nadat het visitatierapport over het accreditatieproces van de opleiding is opgeleverd.

Jaarplan commissie

Met het plan van aanpak van de opleiding heb je een startpunt in handen om je eigen onderwerpenlijst voor de korte en lange termijn op te stellen.

Je jaarplan hoeft niet volledig synchroon te lopen. Het mag hier en daar best wat schuren. Tenslotte is het doel de opleidingscommissie om de opleiding te monitoren. Daarvoor kan het nodig zijn om in sommige gevallen ‘diagonaal’ over te steken.

Stap voor stap

Terug naar die voorzitter; die realiseerde zich na ons gesprek dat hij een paar stappen te zetten had.

  • Eerst bij de opleiding het plan van aanpak opvragen,
  • Daarna met de opleidingscommissie een lijst met speerpunten opstellen voor de komende twee jaar,
  • En tot slot een jaarplan voor dit jaar. Zodat hij de volgende keer als ‘ie dat lampje aanknipt, weet wat ie uit die kamer nodig heeft.

Tijd voor wat licht op de zaak bij jouw opleidingscommissie? Ik kan jullie hierin bijstaan met een training, afgestemd op jullie situatie. Neem contact op.