Jong geleerd

Yuk! Ik gruwelde tot aan mijn nekharen toen ik de tas open maakte.

Kwart over zes, mijn kinderen komen thuis van de BSO. De standaard riedel: jas uit, schoenen uit tas uitpakken! Dochter schiet in de stress, want haar beker had gelekt in de tas en dus moet die in de wasmachine. Geen probleem. Toch? …Nou, wel dus, want er is iets en ik durf het niet te zeggen, zegt mijn dochter van zes.

Rugzak

Vertel het toch maar, zeg ik. Wat blijkt: ‘Er zit al een half jaar een koekje in het voorvak, want ik durfde niet te zeggen dat ik het niet lekker vond. En nu ben ik bang dat je boos bent’.

‘Liefje, ik ben niet boos, waarom zou ik boos worden omdat je een koekje niet lekker vond? Ik vind het vooral voor jou heel vervelend dat je al maanden met een tas vol kruimels loopt en dat je daar de zenuwen van krijgt’, zeg ik.

Symboliek

De symboliek ontging me natuurlijk niet.
Hoe veel ouwe viezigheid verzamelen we in onze rugzak en hebben er niet de moed om die rugzak uit te mesten omdat we bang zijn voor de confrontatie. Met onze eigen smurrie, of misschien wel met de smurrie van een ander waar wij mee lopen. En dat we dan ook bang kunnen zijn voor de reactie van de ander als we het vertellen…

Zo werd mijn eigen rugzak al op heel jonge leeftijd gevuld met zware kost, die ervoor zorgde dat mijn blik op de wereld veranderde. Gelukkig had ik een moeder die me een zetje gaf richting hulp met die rugzak. Sindsdien is het steeds makkelijker geworden om de stap te zetten als hij wat zwaar begint aan te voelen. Dan roep ik er iemand bij die me helpt de rits open te trekken. En schonen we hem op waar ‘t nodig is.

Opluchting

Toegegeven, het leegscheppen van die rugzak gaf me de rillingen. Echt álles zat onder de plakkerige koekkruimels. En helaas, na één keer in de wasmachine was het nog niet helemaal weg. Dus opnieuw rugzak binnenstebuiten gekeerd en opnieuw in de machine. Maar daarna was ‘ie gelukkig schoon én leeg. Wat een opluchting.

Ik heb mijn dochter in simpele bewoordingen uitgelegd hoe belangrijk het is om je in ieder geval bewust te zijn van de energie die het kost om met vervelende dingen rond te (blijven) lopen. Wie weet herinnert ze het zich later als ze groot is. In ieder geval heb ik een zaadje geplant.