Een vakidioot met een bedrijf? Of een ondernemer met inhoudelijke expertise?

Ik kwam er genoeg tegen tijdens mijn studie Bedrijfskunde. Die jongens en meiden die droomden van een groot imperium. Ik kon me daar niets bij voorstellen in die tijd. Het was uiteindelijk de vakidioot die ik ook ben, die een ander podium zocht dan wat er in mijn baan beschikbaar was. Eentje met meer en grootstere mogelijkheden.

Sexy inhoud?

En zo zijn er velen. Vakidioten die van hun vak hun bedrijf maken. Veel tijd besteden aan de inhoud van je product. Kennis op pijl houden. Misschien nog wat inhoudelijke cursussen, om te blijven zorgen dat de inhoud die je levert goed blijft en nog beter wordt.

Op zich is daar niks mis mee. Alleen inhoud is niet persé sexy. Je klant koopt niet de inhoud die jij in je hoofd hebt. Die wil een oplossing voor een probleem. D.w.z. de juiste toepassing van de inhoud in jouw hoofd.

Werken aan je bedrijf

Hoe zonde is het dan, als de in potentie prachtige onderneming van een vakidioot het niet redt… De crux is dat je het verschil gaat zien tussen werken ín je bedrijf, en werken áán je bedrijf.

Durf je erop te vertrouwen dat het wel snor zit met jouw vakkennis? En hoe zou het zijn om die grote investering in een cursus, niet in je vak te stoppen, maar in je ondernemerschap?

Dat is waar je gaat werken áán je bedrijf.

Zelf heb ik het zo’n twee jaar terug ook gedaan. Ik had dan wel ooit een studie bedrijfskunde gedaan, maar ik zag dat ik nog wel wat lessen in ondernemen kon gebruiken. Daarom heb ik geïnvesteerd in een business development programma waarmee ik mijn bedrijf veel beter leerde kennen.

Van impliciet naar expliciet

Want er bleek nogal wat impliciete info in mijn bedrijf te zitten die expliciet gemaakt moest worden, zodat al die kennis in mijn hoofd ook bij de juiste doelgroep kan worden toegepast.

Dat is wat je ontdekt als je werkt aan je bedrijf. Hoe je jouw kennis van andere kanten leert bekijken, zodat het vanuit je klant minstens zo waardevol wordt als vanuit jezelf.

Aan welke kant van de tafel zit jij?

Vanuit welke hoek kijk jij nu naar je onderneming, vanuit je positie als vakidioot, of vanuit die van ondernemer?

Vind je het lastig te onderscheiden hoeveel tijd je nu ín je bedrijf bezig bent? En vraag je je af of de balans goed is?

We kunnen er even over sparren samen. We skypen een half uur tot een uur, ik stel je wat vragen waar we ofwel meteen kort induiken, ofwel waar je mee door kan de komende tijd, en aan het eind van het gesprek heb je sowieso een frisse blik op je zaak. 

Neem contact op.