Patronen doorbreken met een familieopstelling

‘Ja hoor… daar gáán we weer…’. Is dit wel eens door je hoofd geschoten als je weer met de hele familie bij elkaar bent, bijvoorbeeld tijdens de Kerst? Ik kan je verklappen: bij mij zeker! 

Verplicht nummer

Zeker als je al lang en breed het huis uit bent, verwacht je misschien van jezelf dat je er nu wel overheen gegroeid bent; die patronen waar jullie vroeger altijd in zaten. Met een broer die je altijd zal te klieren. Of een moeder die je altijd het gevoel gaf dat je te weinig thuis was.

Eigenlijk heb je al helemaal geen zin meer om te gaan, maar ja, dit is zo’n verplichting waar je niet onderuit kunt.

Experimentje doen?

Zullen we eens kijken of we er dit jaar een iets andere draai aan kunnen geven? Je hoeft er niet veel voor te doen, alleen kijken of je eens een moment íetsje afstand kunt nemen van het tafereel.

Merk op hoe je net reageerde op die typische opmerking, toen je door de voordeur stapte (of toen die ander door de voordeur stapte). Reageerde jij ook weer als vanouds?

Aha! Dit is interessant, want nu merk je het op! In tegenstelling tot het verleden, toen je zonder erbij na te denken doorging op dezelfde route.

Andere benadering

Nu heb je de kans te zien waar je je bevindt op die route. Alert genoeg om te overwegen om dit keer een andere afslag te nemen. 

Door dat beetje afstand dat je hebt genomen om te kunnen observeren heb je ook ruimte voor jezelf gecreëerd om een andere keus te maken.

En bedenk je ook: niets hoeft hè. Het is niet niks om uit een patroon te breken. Dat kost tijd. Maar het begint bij de bereidheid om waar te nemen wat er gebeurt.

Even terugkijken op de avond

En zelfs als je de hele avond geleefd wordt en helemaal geen tijd hebt voor een momentje afstand… kun je dit ook later doen. Want het is geen wedstrijd en je komt niet te laat hiervoor.

Zodra de ruimte ontstaat, ontstaat er ruimte.

Speel er een beetje mee, en kijk met compassie naar jezelf en naar de anderen. Uiteindelijk doet iedereen ook maar wat (en zijn/haar best).

Is dit jouw moment?

Kom je tot de conclusie dat je zelf een stap wilt zetten om uit die patronen te komen? Omdat je het gevoel hebt met een last op je schouders te lopen… Omdat je die onuitgesproken verwachtingen nu écht zat bent… Omdat je niet meer als een baby behandeld wilt worden… Wat dan ook?

Ik kijk graag met je mee. Samen kunnen we een opstelling maken van jouw familie en kijken we waar het niet stroomt. Ik laat je zien waar je jouw ruimte kunt vinden, zodat je weer stevig op je plek kunt gaan staan.

Neem contact met me op en dan kijken we samen welke stap je nu kunt nemen. 

Meer weten over familieopstellingen? Lees hier verder.