Een verkeerde keuze?

Onlangs kwam ik (zakelijk) in een situatie waarin ik in een split second moest beslissen: linksaf of rechtsaf gaan? Van beide opties zouden gelukkig geen ongelukken komen, en iedereen heeft het er dus levend van af gebracht. 🙂 Ik maakte op gevoel een keuze en ging door met die route.

Maar ondanks dat, dacht ik later wel: heb ik mezelf ook een plezier gedaan met deze keuze? Of had ik niet toch beter die andere route kunnen nemen…

Goed of fout?

Je zou ook kunnen zeggen: was het een goede keus of niet? Echter, het vervelende met goed en fout is dat er al snel een oordeel bij komt kijken. Hoe zou het zijn om woorden te kiezen die de situatie of uitkomst neutraliseren? Vergelijk maar eens: ‘Dat had ik nooit moeten doen…’, of ‘Met die actie heb ik mezelf geen plezier gedaan…’. Klinkt anders toch?

Andere benadering

Dus in plaats van te vragen of het een goede of foute keuze was, kun je vanaf nu ook vragen of je jezelf (of de ander) er een plezier mee hebt gedaan.

En in een situatie waarin blijkt dat je jezelf geen plezier hebt gedaan, kun je de vervolgvraag stellen: hoe kunnen we dit zodanig ombuigen zodat het alsnog een bijdrage is voor de situatie of voor de ander?

Dat straalt toch een stuk meer mogelijkheden en beweging uit? In tegenstelling tot ‘Dat was een foute actie; hoe maak ik het weer goed?’

Silver lining

Zelfs in een zogenaamd foute actie kan een verborgen zegening zitten. Al is het maar de realisatie dat je het de volgende keer anders wilt doen. Met juist die realisatie buig je de actie al een stukje om naar iets dat toch een bijdrage is naar meer of anders. Bijvoorbeeld meer bewustzijn, of het je open stellen voor andere mogelijkheden.

Die actie van laatst, waar ik mijn verhaal mee begon, is overigens prima afgelopen. Er moesten wat verwachtingen gemanaged worden over en weer, en toen dat eenmaal gebeurd was konden we onze weg weer vervolgen. Allemaal met wat nieuwe inzichten op zak.

Heb jij een frisse blik van buiten nodig? Wat ordening in je gedachten? We kunnen er even over sparren: een afspraak is zo gemaakt en dan bellen we een halfuurtje. Kun je daarna weer verder. Neem contact op.