Waar zet jij jezelf nog in de wacht?

“Het bedrijf waarvoor ik werk is best goed in het verkopen van zijn product, alleen het leveren ervan gaat niet lekker, waardoor we eigenlijk niet goed in de business zitten”, vertelde mijn gesprekspartner me. Een onwenselijke situatie, voor zowel de klant als de aanbieder.

Was dit exemplarisch voor zijn eigen situatie? Misschien wel. Zelf zit hij namelijk al een tijd op het punt: wat zal ik nu eens gaan doen? Hij vindt veel dingen leuk, maar is geen specialist. Hij kan producten aan de man brengen, maar voor zichzelf vindt hij het lastiger. Hij zat eigenlijk te wachten op een inzicht dat maar niet kwam.

Zo’n situatie kan lang duren en sluimeren. En dat kán goed zijn, om ideeën te laten rijpen in de luwte. Maar het kan ook killing zijn en je ongemerkt leeg laten lopen. Voor veel mensen is dan een externe prikkel hét moment waarop ze wakker worden: ik moet nú een koers bepalen.

Ook ik had die trigger nodig om een stap te zetten die er al lang aan zat te komen: kiezen voor ondernemerschap. Het heeft goed uitgepakt.

En toch is het voor mij goed om alert te blijven op situaties waarin ik afwacht terwijl het beter zou zijn om in actie te komen. Ik stel mezelf vaak de vraag:

Waar wacht ik op een ander om een keuze te maken, voordat ik mezelf toesta om een keuze te maken?

Hoe vaak zeggen we niet: kies jij maar eerst (welk taartje je wilt van de schaal), terwijl we eigenlijk zelf heel graag dat éne (taartje) voor onszelf willen? Sta jezelf eens toe, al is het maar heel klein, om als eerste te kiezen in plaats van af te wachten.

Het hoeft echt niet altijd te gaan over een carrièreswitch. Het kan ook gaan over wat je vanavond gaat eten. Bottom line is dat je gaat ontdekken wat voor jou werkt. Zo empower je jezelf.

Mijn gesprekspartner en ik gaan binnenkort verder in dit onderwerp duiken. Met de benen op tafel, door het stellen van vragen en hier en daar wat prikken in overtuigingen, komen we ongetwijfeld tot nieuwe inzichten. En kan hij 2021 in met een uitvoerbaar plan.

 

Wordt het tijd om gedachten te ordenen en kun je daarbij een frisse benadering gebruiken? Neem contact op.