Als ze maar geen vragen gaan stellen over Kwaliteitszorg….

Je heb een opleidingsvisitatie in het vooruitzicht en je vreest: als ik vragen over kwaliteitszorg ga krijgen, weet ik écht niet wat ik moet antwoorden. Is dit ook hoe het er bij jullie voor staat? 

Het maakt dan niet eens uit of het een interne visitatie of een externe betreft. Het is gewoon niet fijn als je het gevoel hebt niet in control te zijn van de kwaliteitszorg, of op zijn minst: op de hoogte van de status.

Je kan nog net vertellen dat er enquêtes worden uitgezet om vakken te evalueren, en hoe vaak dat gebeurt weet je ook nog wel, maar wat er daarna mee gebeurt… laat staan eventuele checks op een later moment (wat waren de voornemens naar aanleiding van de evaluatie en zijn die voornemens ook uitgevoerd). 

Aanleiding 

Een visitatie is vaak een mooie aanleiding én stok achter de deur om een kwaliteitsbeleid op papier te zetten. Op weg naar meer grip op kwaliteitszorg, maar waar begin je??

Wellicht heb je bij collega’s mooie overzichten gezien van hoe ze alle kwaliteitszorgelementen in elkaar laten grijpen. Of je hebt een kwaliteitszorghandboek gezien dat goed in elkaar zit.

En je denkt: dat gaat hier nooit lukken. Omdat je de neuzen binnen je faculteit of instituut nooit dezelfde kant op gaat krijgen, omdat je het niet overziet, of om welke andere reden dan ook. 

Klein beginnen

Wat er dan gebeurt is dat je het probleem en de oplossing zo groot en omvangrijk hebt gemaakt, dat het een onneembare vesting is geworden. Een berg die zo hoog is, dat het voelt alsof je nooit de top zult kunnen bereiken. Maar zoals het ook met bergwandelingen is, is het ook met dit onderwerp: begin klein, en stap voor stap kom je verder. 

Vragen om mee te starten

Begin eens met op papier te zetten wat er nú gebeurt op evaluatiegebied. Je kunt de volgende vragen als uitgangspunt nemen: 

  1. Welke vakken evalueer je (regulier/ keuze/ major/ minor)?
  2. Hoe vaak evalueer je per jaar, en hoe vaak wordt ieder vak geëvalueerd in een accreditatieperiode?
  3. Is er verschil tussen projectvakken en gewone vakken?
  4. Is er verschil tussen de evaluatie van Bachelor- en Mastervakken? 
  5. Worden alle vakken geëvalueerd, of het nu vakken met 10 studenten zijn of vakken met 200?
  6. Worden eindprojecten geëvalueerd?
  7. Is er daarnaast een evaluatie voor vaardigheidsonderwijs? 
  8. Worden vakken op papier of digitaal geëvalueerd? 
  9. Worden er voor de vakevaluatie verschillende soorten vragenlijsten gebruikt of gebruik je overal dezelfde?
  10. Wanneer zijn de vragenlijsten voor het laatst ge-updatet? 

Praatstuk

Door het voor jezelf beantwoorden van deze vragen en de resultaten op papier te zetten, maak je eigenlijk al een begin met het opstellen van je beleid. Niet zo zeer omdat je de resultaten van je onderzoek dan meteen Het Beleid moeten vormen… maar ze geven je een startpunt waartegen je je mening, wensen en voorkeuren kunt afzetten.

Het is een praatstuk dat je kunt gebruiken om te bepalen: wat vinden wij van hoe het er nu voor staat wat betreft onze vakevaluaties; wat willen we houden en waar willen we aan werken (en op welke termijn)? 

Vervolgstappen

Als je eenmaal hiermee begonnen bent, zal je merken dat de volgende onderwerpen zich als vanzelf aandienen en je ook daar in kaart wilt brengen wat de status quo is. Van daaruit zet je weer nieuwe stappen om de gewenste situatie te bereiken. Zo bouw je zonder dat je het al te veel lading hebt gegeven, toch aan een Evaluatiebeleid, dat weer onderdeel wordt van je Kwaliteitszorgbeleid. 

De crux is: begin klein. Zodra het niet meer overzichtelijk is, heb je waarschijnlijk een te grote stap ineens willen nemen. Paar stappen terug nemen, en dan weer voorwaarts. 

Blijf je vastlopen op het onderwerp Onderwijs-kwaliteitszorgbeleid? Zie je op tegen de volgende visitatie en wil je daarvóór nog een start gemaakt hebben? Neem contact met me op.