Een primeur: ik ben een podcast gestart!
: Vraag je je af: waar lopen andere onderwijsprofessionals tegenaan op organisatiegebied? Vraag je je af: hoe zou Titia mijn dilemma aanpakken?
Deze week las ik erover in de Volkskrant, de langstudeerboete. het is nogal een big deal in (hoger) onderwijsland. Dat studenten hier niet blij mee zijn is duidelijk, maar laten we het nog iets breder trekken: de langstudeerboete is mijns inziens namelijk ook een slechte zaak voor onderwijsinstellingen.
Instellingen krijgen per afgestudeerde een rijksbijdrage van OCW. Deze is gebaseerd op de nominale studieduur en wordt uitgekeerd per behaald hbo-/wo-diploma. Dat bedrag wordt steeds lager naarmate een student langer studeert, wat een incentive moet zijn voor opleidingen om een studeerbaar programma samen te stellen dat binnen de standaard studieduur wordt afgerond.
Alleen, als studenten voortijdig afhaken (omdat ze de langstudeerboete niet kunnen betalen), dan krijgt de instelling van OCW geen bijdrage voor die student. Bovendien: de rijksbijdrage per student daalt sowieso al jaren (in 2000 was dit ruim €20.000,- en in 2024 is de prognose €14.000,- per student) (bron: UNL).
Ik heb de indruk dat het voordeel aan de ene kant (een ‘nominale’ rijksbijdrage per nominale student) wordt weggestreept door het nadeel aan de andere kant. Namelijk dat de instelling géén rijksbijdrage krijgt voor afgehaakte studenten, naast de gemiste kansen voor deze groep omdat ze moeilijker werk op hun niveau zullen vinden zonder diploma.
En zo kom je ook op het punt dat de langstudeerboete wat mij betreft een slechte zaak is voor de economie. En dat terwijl die juist gestimuleerd zou moeten worden met de langstudeerboete (want op tijd afstuderen betekent sneller op de arbeidsmarkt en daarmee een bijdrage leveren aan de economie).
Studenten die afhaken, komen wel eerder op de arbeidsmarkt, maar zonder diploma. Is dat niet zonde van het potentieel?
Mijn idee zou daarom zijn: investeer niet in een boetesysteem, maar investeer liever in het versterken van de onderwijsorganisatie:
Ik stel me de onderwijsorganisatie graag voor als een gevlochten fruitmand, waarbij elke rietstengel een element is uit de organisatie. En dan heb ik het niet alleen over het curriculum en de docenten, maar ook over het onderwijsbeleid, het organogram, de besluitvorming, de opbouw van het functiehuis en al het andere dat te maken heeft met bedrijfsvoering.
Allemaal zijn ze een rietstengel die samen met de andere stengels de mand bij elkaar houden. Zodat de student haar opleiding kan volgen.
Als er ergens een stengel breekt of schade oploopt, dan ontstaat er een gaatje in de mand. Een energielek. Een zwakke plek in het systeem, waar (als je pech hebt) studenten doorheen zakken en uitvallen. Zonde toch?
Die student houd je niet binnen met een boete van bovenaf, die houd je binnen met een gerichte reparatie van de fruitmand waarin de student vier jaar wil ‘rijpen’. Zodat die student als een mooi glanzende appel de arbeidsmarkt op gaat, in plaats van als een beurs banaantje.
Benieuwd hoe jij de ‘gaatjes’ in jouw onderwijsorganisatie kunt opsporen en repareren? Laten we het er samen over hebben. Boek een call in mijn agenda via de link hieronder.
Titia Verdenius (1980) helpt betrokken, ambitieuze managers in het mbo en hbo bij het opsporen én oplossen van weeffouten in de onderwijsorganisatie. Op deze website schrijft ze regelmatig over haar unieke werkwijze, die leidt tot integrale verbetering van het onderwijsproces zonder dat het op een reorganisatie uitdraait. Met haar bedrijfskundige en systemische blik geeft zij je altijd weer zicht op een ander perspectief. Neem contact op.
: Vraag je je af: waar lopen andere onderwijsprofessionals tegenaan op organisatiegebied? Vraag je je af: hoe zou Titia mijn dilemma aanpakken?
Wat vaak ter sprake komt in trainingen voor opleidingscommissies (OC’s) is de mate waarin je als OC wel of niet een actieve
Hoe verzamel je slim, laagdrempelig en snel veel feedback van een grote groep mensen? Het eerste dat in mij opkomt is: een
Als consultant voor het mbo en hbo helpt Titia Verdenius betrokken, ambitieuze managers bij het bouwen van succesvol gestroomlijnd beroepsonderwijs.
Ongeveer 6x per jaar komt ‘ie in je mailbox.