Stop met zoeken, het vindt jou
Gister vertelde ik iemand een anekdote, alleen ik kon maar niet op de naam van de vent komen die nogal een cruciale rol
Onder het mom van: even de kennis opfrissen na een heerlijke zomer!
Weet je nog, die tekenfilmseries: dat er ineens een lampje boven iemands hoofd verscheen? In mijn trajecten met onderwijsmanagers gebeurt het bijna standaard als ik begin over het ‘𝘴𝘤𝘩𝘰𝘰𝘯𝘮𝘢𝘬𝘦𝘯’ van managementniveaus in de onderwijsorganisatie. Er gaat een lampje branden.
En nee, managementniveaus zijn geen hogere wiskunde, maar in ’t onderwijs blijft het onderwerp nog wat onderbelicht. Waardoor onderwijsmanagers misschien onvoldoende hun voordeel doen met die kennis. Een gemiste kans! Daarom geef ik je in dit artikel een microcollege over managementniveaus in de onderwijscontext.
Kijk eens naar deze onderverdeling voor het beroepsonderwijs:
Klinkt allemaal vrij logisch, toch? Komt ‘t een beetje overeen met jouw onderwijsorganisatie?
Op papier is bovenstaande indeling lekker overzichtelijk en kloppend, maar in de praktijk ziet ’t er nogal eens anders uit.
Vaak komt dit doordat rollen in het team zijn gaan schuiven. Omdat een medewerker er tijdelijk even wat bij heeft gekregen, en dat ‘tijdelijk’ ineens permanent is geworden… Omdat coördinator van plek is verwisseld maar nog een staartje van het oude heeft meegenomen naar het nieuwe… Of omdat de teamopdracht is uitgebreid maar de vloer er (nog) niet op is aangesloten.
Bekijk je dit van een afstandje dan zie je dat de onderwijsorganisatie (o.a. het organogram) achter de dagelijkse praktijk aan ‘hobbelt’. Gevolg:
Medewerkers compenseren dit gehobbel door -zonder dat ze het doorhebben- tussen managementniveaus te switchen.
In een klein team hoeft dat niet uit te maken. Maar in grotere teams zoals je ze vaak ziet in het beroepsonderwijs, is het onwenselijk. Waarom?
Inefficiëntie, processen die vastlopen, samenwerking die spaak loopt… Het kost allemaal extra (vergader)tijd en het levert te weinig concreets op onderaan de streep: het onderwijs wordt er niet beter van.
En helemaal nu, met de verwachte bezuinigingen in het hoger onderwijs, wil je als management je je tijd en vooral je budget goed besteden.
Tip: onderzoek of er in jouw team medewerkers ongemerkt een niveau zijn opgeschoven. Je zult zien dat als de organisatiebasis op orde is, dit in alle volgende schakels een stroomlijnend effect heeft. En daar wordt je onderwijsinhoud dus ook beter van!
Weten hoe je dit aanpakt? Lees er meer over in het whitepaper dat ik erover schreef. Goed leesbaar en meteen toe te passen.
Een lekker begin van het nieuwe studiejaar toch?
Download het hieronder.
Titia Verdenius (1980) helpt betrokken, ambitieuze managers in het mbo en hbo bij het opsporen én oplossen van weeffouten in de onderwijsorganisatie. Op deze website schrijft ze regelmatig over haar unieke werkwijze, die leidt tot integrale verbetering van het onderwijsproces zonder dat het op een reorganisatie uitdraait. Met haar bedrijfskundige en systemische blik geeft zij je altijd weer zicht op een ander perspectief. Neem contact op.
Gister vertelde ik iemand een anekdote, alleen ik kon maar niet op de naam van de vent komen die nogal een cruciale rol
Als opleidingscommissielid heb je een bijzonder hart voor onderwijs. Tenslotte heb je ja gezegd om deze taak vrijwillig op je te nemen
Wat doe jij als je een takenlijst hebt; begin je dan bovenaan de lijst, of doe je eerste de grootste, dan de
Als consultant voor het mbo en hbo helpt Titia Verdenius betrokken, ambitieuze managers bij het bouwen van succesvol gestroomlijnd beroepsonderwijs.
Ongeveer 6x per jaar komt ‘ie in je mailbox.