lui-ondernemen

Ik doe het meestal alleen als ik er een aanleiding voor heb: managementboeken lezen. Vandaag neem ik je mee op reis door mijn boekenkast, op weg naar lui ondernemerschap!

Profit First

Een boek door Mike Michalowicz. Ik lees boeken het liefst in hun oorspronkelijke taal en deze las ik dan ook in het Engels. Mike is in bepaalde opzichten nogal een ongeleid projectiel en dat lees je ook in zijn verhalende schrijfstijl. Maar laat dat je niet tegenhouden, want zijn methode Profit First is briljant, als je het mij vraagt.

Eén van de uitgangspunten is dat als je als ondernemer niet jezelf op nummer 1 zet in je business, dan kan je business nooit succesvol worden. Want: als jij ‘het niet meer doet’ in je bedrijf, wie dan wel?

Met dit in het achterhoofd begin je daarom altijd met jezelf uitbetalen, voordat je je leveranciers betaalt. En daar bovenop (of liever nog als eerste!) zet je een deel van je winst opzij. Vandaar ook de naam: Profit First.

Profit First helpt mij om overzicht te houden en relaxed te kunnen ondernemen. Ik hoef alleen maar mijn bank-app te openen om te weten hoe ik er financieel voor sta en of die ene investering er nu af kan, of dat ik beter even kan wachten. Ik ben er vanaf dag 1 mee begonnen en ik zou niet anders meer willen!

Marketing Made Simple

Ook geschreven door een Amerikaan en ook dit boek las ik in het Engels. Dit boek helpt je stap voor stap duidelijk (op papier) te krijgen wat je aanbod is, voor welke specifieke doelgroep en hoe je aanbod de problemen van je ideale klant oplost.

Het biedt een raamwerk dat, wanneer je het invult met de tips uit het boek, resulteert in een prima indeling voor je website. Zo zorg je ervoor dat je bezoeker precies leest wat ze nodig heeft om te weten of ze voor jou(w aanbod) wil kiezen.

Kijk voor de lol eens op mijn homepage naar de indeling van de blokken tekst: die heb ik gehaald uit Marketing Made Simple. Het is even werk, maar ik ben heel blij dat ik deze tool heb gevonden. Marketing is wat mij betreft écht een stuk simpeler geworden met dit boek!

Don’t Make Me Think

Het is puur toeval hoor, maar ook dit boek is Engelstalig. Geschreven door Steve Krug, helpt dit boek je om de gebruiksvriendelijkheid van je website een boost te geven zonder dat je bezoeker het doorheeft. Het uitgangspunt is dat een effectieve website intuïtief en moeiteloos te begrijpen moet zijn voor gebruikers.

Met dit boek heb ik slimme tweaks gemaakt in ontwerp, navigatie en bruikbaarheid van mijn site met het idee: mijn bezoeker moet niet moeten nadenken over wat ik bedoel of waar ik haar heen wil sturen.

Sinds ik dit boek heb toegepast op mijn eigen site zie ik op die van anderen ook handigheidjes die me helpen vooral niet na te denken ;-). En natuurlijk valt het me ook extra op als een website me te hard laat nadenken… Dan hoop ik dat de persoon achter die site dit boek ook ontdekt!

Geen rocket science

Deze drie boeken zijn stuk voor stuk niet ingewikkeld en de tips, als je ze opvolgt, zijn ook zeker geen rocket science, maar dat maakt het juist leuk! Je zou het misschien niet denken van een ondernemer gezien de clichés van ondernemers die keihard werken aan hun business… maar ik daag mezelf juist uit om lui te ondernemen.

Lui ondernemen

‘Lui ondernemen; is dat niet een contradictio in terminis?’, hoor ik je denken.

Nee dus! Lui ondernemen draait om het efficiënt inzetten van tijd, middelen en automatisering om taken te stroomlijnen en te delegeren, zodat je meer kunt bereiken met minder moeite. Het betekent niet lui zijn in de traditionele zin, maar eerder slim werken door focus te leggen op de meest impactvolle activiteiten en processen te optimaliseren om productiever en effectiever te zijn in je onderneming.

Nu snap je misschien ook waarom deze drie boeken mij geholpen hebben, want allemaal draaien ze op hun eigen manier om lui ondernemen. het gedachtegoed helpt me ook bij mijn werk als organisatieadviseur in het hoger onderwijs. Misschien niet letterlijk, want ik bouw geen websites voor mijn opdrachtgevers, maar het versimpelen van processen, dat is wat ik doe. En voor dat werk haal ik mijn inspiratie overal vandaan, dus ook uit deze boeken. 

 

Titia Verdenius (1980) helpt betrokken, ambitieuze managers in het mbo, hbo en wo bij het bouwen van succesvol gestroomlijnd onderwijs. Op deze website schrijft ze regelmatig over het snijvlak van procesmanagement, onderwijskwaliteit én het inzetten van jezelf als instrument voor verandering in en met je werk. Met haar bedrijfskundige en systemische blik geeft zij je altijd weer zicht op een ander perspectief.    Neem contact op

More to explore...