Tijd voor een andere richting?
We zaten aan tafel met het gezin. Het komt gelukkig niet vaak voor, maar deze keer waren de kinderen erg aan het
In mijn werk als organisatieadviseur in het beroepsonderwijs merk ik dat het een enorme eyeopener is voor managers als ik ze vertel over dat je je onderwijsorganisatie kunt indelen in verschillende managementniveaus.
Niet dat het zulke rocket science is…maar wel omdat de ervaring leert dat dit raamwerk geen gemeengoed is in een kennisintensieve omgeving als het onderwijs.
Wat bedoel ik dan met deze managementniveaus, en vervolgens: hoe vertaal je ze naar je onderwijsorganisatie? Laten we eerst beginnen met de definities.
Managementniveaus zijn het makkelijkst af te lezen in een klassiek organogram, dat vaak de vorm heeft van een piramide. Bovenaan zit de manager, onderaan de medewerker op de vloer. De manager is richtinggevend – in organisatietaal noem je dit het strategische niveau. Onder de manager zit (in een simpel plaatje) de teamleider. Deze heeft een coördinerende rol – in organisatietaal noem je dit het tactische niveau. En tot slot de uitvoerend medewerker – in organisatietaal noem je dit het operationele niveau.
Let op: docenten, óók die in schaal 12, zitten in het operationele niveau. Waarom? Ze voeren uit wat er door de opleidingsmanager (op strategisch niveau) is vastgesteld in het curriculum.
Je kunt het managementniveau ook aflezen uit de salarisschaal die hoort bij de rol. Operationele/uitvoerende rollen zitten meestal in schaal 9 en lager; tactische/coördinerende rollen zitten vaak in schaal 10-11, en strategische/richtinggevende rollen zitten in schaal 12 en hoger.
Wat kun je per managementniveau verwachten van de mensen in jouw onderwijsorganisatie? Ik geef je per laag een opsomming van wat ik vaak tegenkom.
Eerlijk is eerlijk, als organisatieadviseur kom ik meestal binnen in een onderwijsorganisatie als het níet optimaal is ingericht. Wat ik dan zie, is dat mensen zijn gaan ‘hoppen’ tussen managementniveaus.
Meestal met de beste bedoelingen, alleen het gevolg is dat het dan op allerlei plekken begint te schuren tussen mensen, in processen en in de samenwerking. En het kan lastig zijn om te achterhalen waar de oorzaak zit daarvan.
Managers gaan dan op zoek naar een teamcoach, terwijl het misschien nog veel beter is om een laag dieper te kijken. Namelijk naar: kan het zijn dat medewerkers ongemerkt een niveautje zijn opgeschoven? Het vraagt wat afstand én een andere blik om hier de vinger achter te krijgen. Wellicht helpt bovenstaande indeling je al op weg.
Wil je hier meer over lezen? Download dan hieronder het whitepaper dat ik hierover schreef.
Titia Verdenius (1980) helpt betrokken, ambitieuze managers in het mbo en hbo bij het opsporen én oplossen van weeffouten in de onderwijsorganisatie. Op deze website schrijft ze regelmatig over haar unieke werkwijze, die leidt tot integrale verbetering van het onderwijsproces zonder dat het op een reorganisatie uitdraait. Met haar bedrijfskundige en systemische blik geeft zij je altijd weer zicht op een ander perspectief. Neem contact op.
We zaten aan tafel met het gezin. Het komt gelukkig niet vaak voor, maar deze keer waren de kinderen erg aan het
Vind je het lastig om tijd voor jezelf te nemen? Omdat je je business belangrijk vindt in de fase waarin je nu
Het is typisch een klus die je voor je uit wilt schuiven: het schrijven van een zelfstudie over je opleiding. Alleen helaas
Als consultant voor het mbo en hbo helpt Titia Verdenius betrokken, ambitieuze managers bij het bouwen van succesvol gestroomlijnd beroepsonderwijs.
Ongeveer 6x per jaar komt ‘ie in je mailbox.