Het komt sowieso goed. Hoe? Geen idee
We zitten nu een paar weken in lockdown vanwege het C19-virus. Als ik jou midden in de nacht zou wakker maken met
Het middenmanagement… door velen gezien als een ondankbare plek om te zitten. Cru gezegd krijg je de shit van zowel boven als van onderen naar je toe gespeeld. Grote kans dus dat je dagen gevuld zijn met brandjes blussen links en rechts.
Daarom gooien we het vandaag over een andere boeg. We kijken eens met íets meer afstand naar hoe je als manager in de tactische laag van je academie of faculteit stappen kunt zetten met en voor je afdeling. En nu hoor ik je al denken: ‘Joe, ik heb daar geen tijd voor, brandjes blussen, weet je nog??’
Ja, ik volg je, maar hear me out.
Met een kleine koersverschuiving en een heroriëntatie van je aanpak, kun je als middenmanager onderwijsondersteuning in het mbo, hbo of wo stappen zetten om meer op het tactische en strategische niveau te werken en te sturen.
Ik geef je hier vier aandachtspunten:
Word je op dit moment geleefd door je baan? Dan is het opletten geblazen. Grote kans dat je op een te laag abstractieniveau terecht bent gekomen.
Neem nu de tijd om je huidige rol en verantwoordelijkheden kritisch te evalueren. Identificeer welke taken en activiteiten voornamelijk operationeel van aard zijn en welke meer tactisch en strategisch zijn. Nu je weet waar je werkelijk de hele dag mee bezig bent, is het tijd om opnieuw je koers uit te zetten. Dat betekent dat je er een punt van gaat maken om tijd en middelen vrij te maken voor strategische initiatieven.
Je gaat merken; je zult vanzelf minder tijd hebben voor operationele taken, en dat is goed! Daar ben je uiteindelijk niet voor ingehuurd. Vraag je eens af: waar ben ik eigenlijk te ‘duur’ voor? Waar word ik wérkelijk voor betaald?
Formuleer een heldere visie voor je onderwijsondersteunende afdeling in het mbo, hbo of wo en koppel daaraan de langetermijn doelstellingen die je wilt bereiken. Je kunt samen met andere leiders op jouw niveau de kaders scheppen, waarna je met je team de kaders verder inkleurt. Uiteindelijk wordt een visie pas echt voelbaar als hij gedragen is door je team. Maak niet de fout door het allemaal in splendid isolation te gaan zitten bedenken…
Is de visie ontwikkeld tot een werkbaar geheel, en heb je er een aantal speerpunten uit gedestilleerd? Bouw dan hiermee een strategisch plan dat concrete stappen en mijlpalen bevat om die visie te realiseren. Betrek hierbij ook de input van je teamleden en andere stakeholders.
Bekijk ook waar mogelijk welke strategische initiatieven van aanpalende afdelingen van invloed zijn of kunnen bijdragen aan die van jou. Hoe kom je erachter welke dat zijn? Doordat je met je mede-managers deelt waarmee je bezig bent. Nogmaals, maak gebruik van je peers!
Investeer in de ontwikkeling van je teamleden, zodat ze bekwaam en zelfstandig zijn in het uitvoeren van hun (operationele) werkzaamheden. Dit stelt jou in staat om je meer te richten op tactische en strategische vraagstukken.
Daarnaast doe je er goed aan om jezelf te trainen meer achterover te leunen en zaken te delegeren aan je team. Niet dat je dan gaat zitten niksen (dat zit al niet in je aard waarschijnlijk), maar enerzijds houd jij tijd over voor je eigenlijke werk, en anderzijds help je je mensen te groeien in hun werk en verantwoordelijkheden. Allemaal vormen van goed werkgeverschap. Het is misschien niet zo tastbaar, maar wel heel belangrijk voor een fijne samenwerking en sfeer op je afdeling.
Ga bijvoorbeeld eens praten met het hoofd bedrijfsvoering, en hoor waar die met zijn afdeling mee bezig is. Hetzelfde geldt voor je collega’s die meer in de inhoud van het onderwijs zitten: opleidingsmanagers en -directeuren bijvoorbeeld.
Je kunt info opdoen waarmee je de dienstverlening vanuit jouw afdeling naar zowel student als andere afdelingen kunt verbeteren. Ook helpen dit soort gesprekken met het afstemmen van je plannen op de overkoepelende visie en doelstellingen van de faculteit of academie.
…Lees je al tussen de regels door dat dit óók helpt om niet meer in het brandjes blussen te blijven hangen? Je bent gewoon met andere dingen bezig!
Als je écht gaat investeren in anders werken en op een meer tactisch/strategisch niveau instapt, dan verzeker ik je: je hebt ineens niet meer een ondankbare plek in het geheel! Je bent nu terechtgekomen in het zenuwcentrum van je academie of faculteit, want jij overziet het geheel. Dat is toch waar het je om te doen was?
Titia Verdenius (1980) helpt betrokken, ambitieuze managers in het mbo, hbo en wo bij het bouwen van succesvol gestroomlijnd onderwijs. Op deze website schrijft ze regelmatig over het snijvlak van procesmanagement, onderwijskwaliteit én het inzetten van jezelf als instrument voor verandering in en met je werk. Met haar bedrijfskundige en systemische blik geeft zij je altijd weer zicht op een ander perspectief. Neem contact op.
We zitten nu een paar weken in lockdown vanwege het C19-virus. Als ik jou midden in de nacht zou wakker maken met
Eén van de jaarlijks terugkerende onderwerpen bij de opleidingscommissie is de OER: de Onderwijs- en Examenregeling. Wat moet je ermee, hoe pak
Eind 2020 werd ik gevraagd om de organisatie van een online opleidingsvisitatie op me te nemen. Leuke en lekker actuele klus zou
Als consultant voor het mbo en hbo helpt Titia Verdenius betrokken, ambitieuze managers bij het bouwen van succesvol gestroomlijnd beroepsonderwijs.
Ongeveer 6x per jaar komt ‘ie in je mailbox.