Andere mindset, andere resultaten

Mijn zoon krijgt op school wekelijks een uurtje les in mindset. Toen ik aan hem vroeg hoe ‘ie deze lessen vindt zei hij: ‘Nahh, beetje saai. Je kan er niks mee’. Da’s interessant, dacht ik, want het tegengestelde is waar! Maar voor een ventje van zeven is het niet gek dat ‘ie dat nog niet ziet, want mindset is iets ongrijpbaars; je ziet het pas als je het doorhebt.

Daarom dacht ik: hoe kan ik het hem uitleggen vanuit zíjn belevingswereld, en dit is hoe ik het deed.

Combinatie

Ik zei: je houdt heel erg van ketchup, toch? Ketchup op de patat, of op een broodje knakworst, en soms zelf over de spaghetti. De ketchup (of mayo, of curry, of wat je favoriet ook mag zijn) maakt het eten waarmee je het combineert extra lekker.

Zo is het ook met mindset. Of je het nu doorhebt of niet; de taak die je uitvoert wordt anders door de mindset die je kiest bij het uitvoeren van de taak. Een grote afwas doen met de hand, wordt leuker als je er samen een liedje bij zingt, en dan is de klus zó geklaard.

Kiezen

Je kunt elke 10 seconden kiezen welke mindset je in dat moment het meeste helpt. En soms kom je erachter dat die ene mindset niet helpt (dat kroketje met ketchup was toch niet zo lekker als gedacht…). Dan weet je dat voor de volgende 10 seconden, en dus kan je anders kiezen.

Mijn leven is er veel luchtiger op geworden toen ik ontdekte dat ik elke 10 seconden opnieuw kan kiezen. Een enorme empowerment; want nu zit ik weer op de drivers seat en kan ik zelf bepalen of ik een ritje doe op mijn emotionele rollercoaster.

Mijn zoon kennende steekt ‘ie meer op van de lessen over mindset dan hij nu doorheeft. Die informatie belandt in één van de laatjes in zijn hoofd en vroeg of laat trekt ‘ie dat laatje open. En dan weet hij misschien niet hoe die wijsheden erin zijn gekomen, maar wel hoe hij ze toepast. Ik kijk ernaar uit.