‘Je bent te duur’, en nog 4 mythes over consultancy in het beroepsonderwijs

‘Je bent te duur’, en nog 4 mythes over consultancy in het beroepsonderwijs

mythes

Als organisatieadviseur in het mbo, hbo en wo kom ik nog wel eens misvattingen tegen over mijn vakgebied. Het is tijd om enkele hardnekkige mythes te ontrafelen en te laten zien hoe waardevol een samenwerking met een consultant kan zijn. Laten we de mythes eens onder de loep nemen!

Mythe 1: “Organisatieadviseurs huur je alleen in voor grote problemen.”

Ander perspectief: Organisatieadviseurs zijn er niet alleen om grote crises op te lossen. We zijn er juist voor allerlei uitdagingen, klein en groot. Of het nu gaat om het herstructureren van afdelingen, het verbeteren van processen of het opstellen van een goeie template; een goeie consultant helpt je er graag mee.

Mythe 2: “Organisatieadviseurs vertellen je wat je al weet.”

Ander perspectief: open deuren intrappen is voor niemand leuk – dus ook niet voor een gemiddelde consultant.

We brengen een frisse blik en expertise in, zodat we samen nieuwe inzichten kunnen verkennen. We dagen bestaande aannames uit en stimuleren innovatie. En soms blijkt inderdaad de oplossing dichterbij dan je denkt, maar vaker nog geven we je het complete plaatje rondom die oplossing. En daarmee wordt de oplossing beter bereikbaar.

Mythe 3: “Organisatieadviseurs zijn te duur.”

Ander perspectief: Misschien een open deur (oeps! Toch een open deur!) maar vraag je eens af wat het je kost als je zelf blijft aanrommelen?

Suboptimale oplossingen, mensen die om- of zelfs uitvallen, gedoe op de afdeling… Het zijn ongemerkte energy drains, maar daarmee ook factoren die je ongemerkt veel geld kosten als ze niet worden opgelost. Een goeie consultant helpt je om efficiëntieslagen te maken in je onderwijsprocessen, waardoor je mensen ook beter tot hun recht komen. Ik verzeker je, het is je investering meer dan waard.

Mythe 4: “Organisatieadviseurs komen van buiten en begrijpen onze situatie niet.”

Ander perspectief: Hoewel we van buitenaf komen, nemen we de tijd om jouw organisatie, faculteit, opleiding of afdeling te leren kennen. Zo krijgen we een goed beeld van jullie cultuur, werkwijze, uitdagingen en doelstellingen. Deze combinatie van externe perspectieven en interne kennis zorgt voor effectieve oplossingen. 

Mythe 5: “Organisatieadviseurs brengen alleen theoretische concepten in.”

Ander perspectief: Als consultants zijn we gefocust op praktische oplossingen. We brengen inderdaad theoretische kaders en best practices in, maar we vertalen deze altijd naar de specifieke behoeften van jouw onderwijsorganisatie. Samen implementeren we concrete actieplannen en zorgen we ervoor dat de resultaten tastbaar en meetbaar zijn.

Ben je benieuwd hoe ik bij jou te werk kan gaan?  Pak je agenda erbij om een call met me te boeken, en bereid je voor op een succesvol gestroomlijnde onderwijsorganisatie!

Titia Verdenius (1980) helpt betrokken, ambitieuze managers in het mbo, hbo en wo bij het bouwen van succesvol gestroomlijnd onderwijs. Op deze website schrijft ze regelmatig over het snijvlak van procesmanagement, onderwijskwaliteit én het inzetten van jezelf als instrument voor verandering in en met je werk. Met haar bedrijfskundige en systemische blik geeft zij je altijd weer zicht op een ander perspectief.    Neem contact op

More to explore...