Hoe een lastige bijeenkomst resulteerde in een nieuw aanbod

Je kan nog zó vaak een routine afdraaien; er kan altijd een moment komen dat je uit je routine wordt getrokken. En dan is het een kwestie van bouncing back, of zelfs: bouncing forward! Dit leerde ik van een workshop die me slapeloze nachten bezorgde.

Taaie training

Ik had deze workshop al eerder gegeven. Zoals altijd besprak ik vooraf de leerdoelen met de opdrachtgever, waarna ik startte met de voorbereiding. De trainingsdag brak aan, en toen iedereen binnen was, begon ik met mijn verhaal.

Maar al snel bleek dat ik -zonder dat ik het gemerkt had- de verwachtingen in het voorgesprek niet volledig had kunnen managen.

Inhoud, proces, relatie …en emotie

Ik schrijf wel vaker over het onderscheid tussen Inhoud, Proces en Relatie. Er is nog een vierde factor waar je soms mee te maken krijgt, en dat is de factor Emotie. En precies díe factor bleek hier de rest te overschaduwen.

De grap was dat ik ook tijdens deze training uitgebreid stilstond bij het werk als Opleidingscommissie en hoe je je instemmings- en adviesrecht op verschillende manieren kunt toepassen; namelijk op de niveaus Inhoud, Proces en Relatie.

Een voorbeeldje: soms heb je als commissie uitgebreid te adviseren op procesniveau, zodat je later veel beter ingelicht kunt instemmen op Inhoud. Niet alleen de OC heeft daar baat bij, maar zeker ook het Opleidingsmanagement.

Opleidingsmanagement

Om terug te komen op die factor Emotie: daar bleek ook iets te spelen. Het bleek dat de samenwerking met het Opleidingsmanagement op sommige punten haperde, en dat leidde bij enkele deelnemers tot sterke emoties.

Nou kon ik twee dingen doen. Ik kon helemaal in die emoties duiken, en ik kon het ook níet doen. Ik koos voor het laatste en gebruikte deze situatie als een signaal om ook even die andere kant op te kijken; die van het Opleidingsmanagement. Want het zou maar zo kunnen dat ook het Opleidingsmanagement wat bijspijkering kon gebruiken.

Potentieel benutten

In het jaar ervoor had ik een onderzoek gedaan rondom het functioneren van Opleidingscommissies. In dat kader had ik veel OC-voorzitters en facultair onderwijsmanagers gesproken. Eén van de conclusies was dat het opleidingsmanagement vaak niet het volledige potentieel van de medezeggenschap benut.

Opleidingsmanagers weten niet wanneer de OC instemmings- of adviesrecht heeft, en zijn mede daardoor vaak onbewust veel te laat met het meenemen van de OC in een ontwikkeltraject. Gevolg: de OC moet soms ‘met de rug tegen de muur’ akkoord geven op een wijziging, terwijl in het voortraject er geen tijd is genomen voor afstemming of adviesrondes.

Masterclass

Kan dit niet beter? Het kan alleen maar bijdragen aan de kwaliteit van onderwijs(ontwikkeling) als je weet hoe je goed kunt samenwerken met elkaar. Niet alleen op wettelijke kaders, maar ook als het gaat om Inhoud, Proces en Relatie. Zodat die Emotie binnen de perken kan blijven…

De Opleidingscommissie uit deze casus gaat -samen met de Opleidingsdirectie- langzaam de goeie kant op: ook die laatste laat zich bijscholen, en wie weet volgt er in de toekomst een gezamenlijke training.

Vooruit is niet altijd rechtdoor. Soms is een zijsprong de beste sprong die je kunt maken.

Meer weten over de Masterclass voor Opleidingsmanagers? Lees hieronder verder.