Hoe een taaie training resulteerde in een nieuw aanbod

Je kan nog zó vaak een routine afdraaien; er kan altijd een moment komen dat je uit je routine wordt getrokken. En dan is het een kwestie van bouncing back, of zelfs: bouncing forward! Dit leerde ik van een workshop die me slapeloze nachten bezorgde.

Taaie training

Ik had deze workshop (een training voor opleidingscommissies) al vaker gegeven. Zoals altijd besprak ik vooraf de leerdoelen met de opdrachtgever, waarna ik startte met de voorbereiding. De trainingsdag brak aan, en toen iedereen binnen was, begon ik met mijn verhaal.

Maar al snel bleek dat ik -zonder dat ik het gemerkt had- de verwachtingen in het voorgesprek niet volledig had kunnen managen.

Inhoud, Proces, Relatie …en Emotie

Ik schrijf wel vaker over het onderscheid tussen Inhoud, Proces  en Relatie. Er is nog een vierde factor waar je soms mee te maken krijgt, en dat is de factor Emotie. En precies díe factor bleek hier de rest te overschaduwen.

De grap was dat ik ook tijdens deze training uitgebreid stilstond bij het werk als Opleidingscommissie en hoe je je instemmings- en adviesrecht op verschillende manieren kunt toepassen; namelijk op de niveaus Inhoud, Proces en Relatie.

Een voorbeeldje: soms heb je als commissie uitgebreid te adviseren op Procesniveau, zodat je later veel beter ingelicht kunt instemmen op Inhoud. Niet alleen de OC heeft daar baat bij, maar zeker ook het Opleidingsmanagement.

Opleidingsmanagement

Om terug te komen op die factor Emotie: die was sterk aanwezig in de groep, maar die had ik niet behandeld in de training. Een gemiste kans? Of gemiste signalen?

De aap kwam uit de mouw: de relatie met de Opleiding liep al een tijdje rommelig en dit had grotere gevolgen dan ik eerder had voorzien.

Keuzemoment

Ik had nu vol op de emoties van de OC kunnen duiken, maar ik besloot om iets anders te kiezen. Ik zag het als een signaal om juist die andere kant op te kijken; die van het Opleidingsmanagement.

Het begon me te dagen dat de OC inderdaad enige training nodig had, maar dat (misschien nog wel meer)  het Opleidingsmanagement ook wat bijspijkering kon gebruiken.

Potentieel benutten

In het jaar ervoor had ik een onderzoek gedaan rondom het functioneren van Opleidingscommissies. In dat kader had ik veel OC-voorzitters en facultair onderwijsmanagers gesproken. Eén van de conclusies was dat het opleidingsmanagement vaak niet het volledige potentieel van de medezeggenschap. Precies wat dus aan de hand was met de commissie die ik aan het trainen was. 

Opleidingsmanagers weten niet wanneer de OC instemmings- of adviesrecht heeft, en is mede daardoor vaak onbewust veel te laat met het meenemen van de OC in een ontwikkeltraject. Gevolg: de OC moet ‘met de rug tegen de muur’ akkoord geven op een wijziging, terwijl in het voortraject er geen tijd is genomen voor afstemming of adviesrondes. 

Masterclass

Dit moet beter kunnen, besloot ik.

Het is niet alleen de Opleidingscommissie die baat heeft bij een training; ook het Opleidingsmanagement moet zich kunnen laten bijspijkeren. Het kan alleen maar bijdragen aan de kwaliteit van onderwijs(ontwikkeling) als je weet hoe je goed kunt samenwerken met elkaar. Niet alleen op wettelijke kaders, maar ook als het gaat om Inhoud, Proces en Relatie. Zodat die Emotie binnen de perken kan blijven…

De Opleidingscommissie waar ik slapeloze nachten van kreeg gaat -samen met de Opleidingsdirectie- langzaam de goeie kant op: ook die laatste laat zich bijscholen, en wie weet volgt er in de toekomst een gezamenlijke training.

Vooruit is niet altijd rechtdoor. Soms is een zijsprong de beste sprong die je kunt maken.

Meer weten over de Masterclass voor Opleidingsmanagers? Lees hieronder verder.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.