oer-opleidingscommissie

Eén van de jaarlijks terugkerende onderwerpen bij de opleidingscommissie is de OER: de Onderwijs- en Examenregeling. Wat moet je ermee, hoe pak je het aan? Ik geef je een startpunt met de volgende 3 vragen:

1. Wat is de OER eigenlijk?

De Onderwijs- en Examenregeling is hét document waarin staat wat een student van de opleiding mag verwachten, én wat de opleiding van de student verwacht.

Denk aan:

  • toelatingseisen,
  • studieopbouw,
  • examenregels,
  • wat je kunt doen als het studeren even niet loopt zoals gepland.

Ik leg het vaak uit als een contract tussen student en opleiding. Het geldt voor álle studenten in een opleiding en wordt elk jaar opnieuw vastgesteld.

2. Wat is de rol van de Opleidingscommissie bij de OER?

Als OC heb je instemmingsrecht op een deel van de OER. Dat betekent dus: zonder jullie ‘ja’ kan het document niet vastgesteld worden.

Het gaat dan o.a. over:

  • de inhoud van afstudeerrichtingen,
  • de studielast,
  • de manier waarop er geëvalueerd wordt.

Je hebt daarnaast ook adviesrecht over andere onderdelen. Maar eerlijk? Veel OC’s duiken pas in het document als het bijna af is. En dan ben je eigenlijk al te laat.

Tip: Vraag vroeg in het studiejaar een overzicht van de geplande wijzigingen én een tijdlijn voor de vaststelling van de OER van volgend studiejaar. Dan kun je tijdig bijsturen.

3. Hoe houd je grip op het OER-proces?

Een goed begin is het halve werk. Maak dus aan het begin van het studiejaar al afspraken over het OER-traject. Denk aan:

  • wanneer komt de conceptversie beschikbaar?
  • wie licht het document toe?
  • wanneer bespreekt de OC dit in de vergadering?
  • wanneer moet de instemming eruit?

Zijn de lijntjes kort? Dan loont het om voorafgaand aan de vaststelling een overleg te organiseren tussen de opleidingsdirecteur, voorzitter OC, eventueel facultaire studentenraad en de ambtelijk secretaris voor de examencommissie. Stuur je vragen vooraf, zodat het overleg écht constructief is.

Bonusvraag: Wat zie je makkelijk over het hoofd?

De OER lijkt een document van regels en kaders, maar in de praktijk raakt het ook aan jullie samenwerking met niet alleen de opleiding, maar ook met bijvoorbeeld de examencommissie. De manier waarop je als OC hierin acteert, zegt veel over hoe jullie invloed uitoefenen — of niet.

In mijn werk zie ik vaak drie hardnekkige blinde vlekken terugkomen bij opleidingscommissies. Ook bij het werken aan de OER.

Wil jij die blinde vlekken herkennen én doorbreken? Download dan de gratis minigids: De 3 grootste blinde vlekken van Opleidingscommissies – en wat jij als voorzitter kunt doen om ze te doorbreken.

Download hem hieronder:

Vraag hier de minigids aan!
Privacy *

Titia Verdenius (1980) helpt betrokken, ambitieuze managers in het mbo en hbo bij het opsporen én oplossen van weeffouten in de onderwijsorganisatie.  Op deze website schrijft ze regelmatig over haar unieke werkwijze, die leidt tot integrale verbetering van het onderwijsproces zonder dat het op een reorganisatie uitdraait. Met haar bedrijfskundige en systemische blik geeft zij je altijd weer zicht op een ander perspectief.    Neem contact op

More to explore...