Onderwijsevaluaties: wat vertellen ze je nog meer? Een ander perspectief

onderwijsevaluaties

Als managementteam van een academie of college ben je verantwoordelijk voor de kwaliteit van de opleidingen die je aanbiedt. Maar wat betekent het eigenlijk als studenten de opleidingen binnen jouw instituut slecht evalueren?

In dit artikel duiken we dieper in deze vraag en onderzoeken we waarom negatieve evaluaties meer over jou als manager zeggen dan je misschien denkt.

Wat zegt een slechte evaluatie écht?

Laten we beginnen met een simpel voorbeeld.

Stel, je gaat uit eten in een restaurant waar je hoge verwachtingen van hebt, maar uiteindelijk valt de ervaring tegen. Het eten is niet lekker, de bediening traag, en het bier heeft geen schuimlaag. Hoewel je het misschien gezellig hebt met je tafelgenoten, ben je toch teleurgesteld in het restaurant.

Veel mensen laten het daarbij, maar anderen voelen de behoefte om hun ontevredenheid te delen via een review op platforms zoals Google of Tripadvisor.

Wanneer je zo’n review schrijft, gaat het meestal over de specifieke aspecten die je niet bevielen: het eten, de bediening, de snelheid, etc. Maar vaak ligt de oorzaak dieper dan wat er op je bord lag.

Een slechte maaltijd of langzame service is vaak een symptoom van een dieperliggend probleem: de manier waarop het restaurant is georganiseerd.

De rol van organisatie in kwaliteit

De kwaliteit van de ervaring in een restaurant hangt af van de organisatie. Als de bediening niet goed functioneert, als de keuken niet efficiënt werkt, dan wijst dat vaak op een managementprobleem. Misschien is er niet goed nagedacht over de personeelsbezetting, of is er sprake van slechte communicatie binnen het team.

Een goed georganiseerd restaurant heeft een manager die weet wat er speelt en zorgt dat alles soepel verloopt, van de keuken tot de bediening.

Hetzelfde geldt voor opleidingen binnen een academie of college. Als studenten slecht presteren of ontevreden zijn over de opleiding, dan is het verleidelijk om de schuld te geven aan individuele docenten of specifieke vakken. Maar net als in het restaurantvoorbeeld, ligt de oorzaak vaak dieper.

Het gaat om hoe de opleiding is georganiseerd en hoe goed het managementteam weet wat er speelt binnen de verschillende lagen van de organisatie.

Jouw betrokkenheid als manager

Als manager is het je verantwoordelijkheid om niet alleen te reageren op negatieve feedback, maar ook om te begrijpen wat er aan de hand is op de werkvloer.

Net zoals de manager van het restaurant zou moeten begrijpen waarom de keuken niet goed functioneert, moet jij als opleidingsmanager inzicht hebben in wat er misgaat binnen de opleiding.

Dit betekent dat je moet beseffen dat je nooit het volledige verhaal te horen krijgt.

Medewerkers, net als bedienend personeel in een restaurant, zullen vaak proberen problemen zelf op te lossen voordat ze bij jou komen. Ze willen conflicten vermijden en hun baan behouden, wat betekent dat je niet altijd op de hoogte bent van alle problemen. De grootste uitdagingen en kansen voor verbetering zitten vaak in de verhalen die je niet hoort.

Hoe je de onderliggende problemen aanpakt

Om echt te begrijpen wat er speelt, moet je soms hulp van buitenaf zoeken. Een frisse blik van iemand die geen directe hiërarchische relatie heeft met jouw team kan enorm waardevol zijn. Denk bijvoorbeeld aan een beleidsmedewerker van een andere academie of een ervaren hr-adviseur. Of een extern adviseur die veel kennis en ervaring heeft in het beroepsonderwijs. Deze persoon kan vragen stellen en tussen de regels doorlezen, waardoor je inzicht krijgt in de problemen die je zelf misschien over het hoofd ziet.

Conclusie

Negatieve evaluaties van opleidingen zijn niet zomaar kritiek op individuele docenten of vakken. Ze zijn een indicatie van onderliggende organisatorische problemen waar het managementteam zich bewust van moet zijn.

Het is essentieel om open te staan voor feedback en bereid te zijn om diepere oorzaken te onderzoeken. Alleen dan kun je de kwaliteit van de opleiding en de tevredenheid van studenten verbeteren.

Titia Verdenius (1980) helpt betrokken, ambitieuze managers in het mbo en hbo bij het opsporen én oplossen van weeffouten in de onderwijsorganisatie.  Op deze website schrijft ze regelmatig over haar unieke werkwijze, die leidt tot integrale verbetering van het onderwijsproces zonder dat het op een reorganisatie uitdraait. Met haar bedrijfskundige en systemische blik geeft zij je altijd weer zicht op een ander perspectief.    Neem contact op

More to explore...