onderwijslogistiek

Zo’n half jaar geleden zwaaide ik af bij een opdrachtgever die me had gevraagd een advies te geven over onderwijslogistiek.

Geen one-size-fits-all

In het team zaten allemaal mensen die goed zijn in hun werk, gericht op samenwerking en met hart voor de organisatie en opleidingen. En toch liepen de processen niet soepel in elkaar over. Om hier een goeie oplossing voor te vinden gingen ze op zoek naar iemand die paste bij hun cultuur, geen one-size-fits-all, en die benaderbaar overkwam. En zo kwamen ze bij mij uit.

Wat is er écht nodig?

Waar ze aan het begin dachten te eindigen bij een spelregelboekje waarmee iedereen van elkaar zou weten wie wat doet, bleek al snel dat er iets anders nodig was. Op onderzoek uit dus, zowel in de papieren werkelijkheid alsook d.m.v. gesprekken met alle gelederen.

Uit ‘t onderzoek kwam een lijst aanbevelingen die uiteindelijk een grotere reikwijdte aan verbetering zouden geven dan alleen een spelregelboekje. Sommigen gingen op de opleiding in, terwijl andere sterk gericht waren op onderwijslogistiek en -coördinatie.

Mijn aanbevelingen plotte ik op de vier accreditatiestandaarden, omdat ze allemaal direct of indirect invloed hebben op onderwijskwaliteit en daarmee op het accrediteerbaar krijgen/houden van het onderwijs.

Naar de praktijk brengen

Het MT besloot met alle aanbevelingen aan de slag te gaan, waarbij ik een bijdrage bij de meesten ervan kon leveren. Zo ging deze opdracht van onderzoek via rapporteren en adviseren naar implementeren. En dat allemaal op het snijvlak van onderwijskwaliteit en organisatieadvies.

Zo’n zeven maanden na de start trok ik de deur achter me dicht, tevreden over wat we in die korte tijd hebben bereikt. Dit is wat één van de teamleiders erover zegt:

Titia heeft ons geholpen met het in kaart brengen en analyseren van verschillende onderwijslogistieke processen en de benodigde veranderingen en verbeteringen hierin, n.a.v. een curriculumvernieuwing en andere ontwikkelingen binnen de opleiding.

Titia is een erg fijne sparringpartner, met een kritische, ervaren en oplossingsgerichte blik. De adviezen en handreikingen die ze heeft opgeleverd zijn waardevol en verhelderend gebleken. Deze handvatten blijven we zeker gebruiken om het gesprek rondom onderwijslogistiek op een constructieve manier te blijven voeren en meer van onze processen helder vast te leggen.’

Dit project laat zien dat je onderwijskwaliteit niet alleen met een onderwijskundige, maar ook met een organisatiekundige aanpak kunt versterken. Soms is het ene nodig, en soms het andere.

Wil jij hier meer over weten? Op zoek naar een frisse blik? Neem contact op! 

Titia Verdenius (1980) helpt betrokken, ambitieuze managers in het mbo, hbo en wo bij het bouwen van succesvol gestroomlijnd onderwijs. Op deze website schrijft ze regelmatig over het snijvlak van procesmanagement, onderwijskwaliteit én het inzetten van jezelf als instrument voor verandering in en met je werk. Met haar bedrijfskundige en systemische blik geeft zij je altijd weer zicht op een ander perspectief.    Neem contact op

More to explore...