Onzekerheid aan tafel

onzekerheid

Het is donderdag eind van de middag. Onderwijsdag. Een inspirerende spreker met een verhaal dat je bij de lurven grijpt. Helemaal verlicht loop je de zaal uit en je praat bij de borrel na met je collega. Over die ene opmerking die raakte en die …oeps… ook wel confronterend was.

Vanavond heb je een nieuw perspectief gekregen. Morgen ben je vrij, en maandag? Dán ga je het helemaal anders doen.

Toch?

Onzekere Zaken

Afgelopen vrijdag zat ik zelf bij zo’n sessie. Het was het voorlopige sluitstuk van een onderzoek door twee lectoraten van de Haagse Hogeschool en Fontys, genaamd Onzekere Zaken. Ze onderzoeken hoe om te gaan met onzekerheid bij de vernieuwing van onderwijs. 

In 2023 was ik al eerder deelnemer aan hun sessies. Eén keer zelfs was ik door hen gevraagd een experiment met nieuwe werkvormen te hosten. Over onzekerheid gesproken!

Benieuwd wat ik bij die andere bijeenkomst meemaakte? Lees dan deze blog

Het niet-weten

Terug naar vrijdag. Via allerlei verfrissende oefeningen met 200 andere deelnemers kwam ik uit op een realisatie. Namelijk dat we in onze onderwijsinstellingen zo gericht zijn op kennis… maar dat het niet-weten in de verdrukking zit.

En dat is zonde.

Zoals je vervelen iets is dat je moet leren en van waaruit creativiteit kan ontstaan. Zo is ruimte maken voor het niet-weten óók iets dat we te leren hebben. De onzekerheid een plek geven in het proces van A naar Beter.

A seat at the table

Ik begon me af te vragen: hoe zou het zijn als je in een gesprek over de ontwikkeling van je onderwijsorganisatie letterlijk een stoel aan tafel zou vrijhouden voor de factor onzekerheid?

Zodat je niet te snel ergens overheen stapt op weg naar een besluit.

Zodat je zelf eens op die ‘onzekere stoel’ plaats kunt nemen en een moment écht te zakken in het niet-weten.

Probeer het eens uit!

Ik ben heel nieuwsgierig wat er kan gebeuren als we dit experiment gewoon eens doen. Durf jij het aan? Probeer het voor de lol uit bij je eerstvolgende (management)overleg: houd een stoel vrij aan tafel en laat Onzekerheid daar plaatsnemen. Wie weet wat ze te vertellen heeft…

Laat me weten hoe je het vond! 

PS: ben je onzeker over in welke vorm je dit wilt gieten? Kijk dan op de site van Onzekere Zaken. Of vraag mij om met je mee te kijken. Vind ik hartstikke leuk. Mail me! 

Titia Verdenius (1980) helpt betrokken, ambitieuze managers in het mbo, hbo en wo bij het bouwen van succesvol gestroomlijnd onderwijs. Op deze website schrijft ze regelmatig over het snijvlak van procesmanagement, onderwijskwaliteit én het inzetten van jezelf als instrument voor verandering in en met je werk. Met haar bedrijfskundige en systemische blik geeft zij je altijd weer zicht op een ander perspectief.    Neem contact op

More to explore...