Een eind maken aan open eindjes

Ik schreef al eerder over mijn schaduwagenda die me helpt om te focussen. Het helpt me om mijn tijd te managen. Zeker nu ik veel minder tijd beschikbaar heb om te bouwen aan mijn bedrijf. 

Schaduwkant

Zo’n schaduwagenda is leuk en fijn, maar het heeft ook een schaduwkant, en die wil ik ook met je delen. Want het gebeurt mij ook dat een activiteit meer tijd kost dan voorzien, en dan schuift er automatisch iets anders door.

Nu is één of twee keer doorschuiven van een activiteit (bijv. een belletje naar een mogelijke lead, of het afmaken van een weggever) helemaal niet erg, maar als je nu merkt dat je dat taakje al drie of meer keer hebt opgeschoven, wat dan? 

Uit beeld

Ik ben dan geneigd om dat taakje maar meteen een week door te schuiven. Even weg uit mijn blikveld. Maar denk je eens in wat het eigenlijk doet. Dat taakje komt dan uiteindelijk toch weer in beeld. In je achterhoofd weet je; ohja, dat zou ik twee weken geleden ook al doen. Nog steeds niet gedaan.

Er zal vast een psychologische term voor zijn, het mechanisme van dit uitstelgedrag en hoe het zit met een intern belonings-/strafsysteem van wel/niet afgeronde taakjes. In ieder geval, het doet toch even iets kleins met je. Wéér niet gelukt. Hmpf.

Dan maar schrappen?

Het enige dat er dan op zit is het taakje meteen van je lijst af halen. Als het zo vaak doorgeschoven kan worden zonder dat de boel klapt, dan kun je je afvragen hoe belangrijk het is. Je onderneming vraagt om focus, en dit soort doorschuiftaakjes dragen niet bij aan die focus. 

Denk je nu: activiteit schrappen, dat kan eigenlijk niet… (Ik ben trouwens zó nieuwsgierig naar wat voor activiteit dat dan is 🙂 ) …dan zou mijn advies zijn: laat al het andere uit je handen vallen en doe het nú. 

Een eind aan open eindjes

Of je nu schrapt, of gaat voor ‘nú’, het geeft rust in je hoofd dat dat open einde weg is. Daar zal trouwens ook wel een psychologische term voor zijn. En hoe minder open eindjes in je hoofd, hoe meer ruimte voor focus. 

Wat ik nu meteen maar even ga doen? Mijn schaduwagenda opschonen. Wat is jouw volgende stap?