opleidingscommissie-hoe-schrijf-je-een-goed-advies

Stel: je hebt als opleidingscommissie zorgvuldig vergaderd, afgestemd, onderzocht… en dan moet het advies nog op papier. Niet altijd de makkelijkste stap. In de afgelopen jaren heb ik veel adviesmemo’s van OC’s voorbij zien komen. De één kraakhelder, de ander… iets minder.

De meest extreme? Een memo met zes expliciete adviezen én vijf verstopt tussen de regels. Niet bepaald overzichtelijk.

Gelukkig hoeft het niet zo ingewikkeld te zijn. Met een paar slimme keuzes in structuur, toon en timing kun je als commissie snel een advies schrijven dat duidelijk, professioneel en effectief is.

Terugkerende missers

1. Te veel adviezen tegelijk

Een adviesmemo met drie of vier punten lijkt efficiënt, maar roept vaak vragen op: wat is het belangrijkste? Wat als één punt wordt opgepakt, maar de rest niet? Benoem liever één helder punt per memo of werk met duidelijke prioriteiten.

2. Adviezen verstoppen in de tekst

In lange memo’s raken adviezen soms ondergesneeuwd tussen observaties en suggesties. Houd je tekst beknopt en zet het advies altijd apart en duidelijk herkenbaar in beeld.

3. Adviseren over het hóe

De opleidingscommissie adviseert over het wat, de opleiding beslist over het hoe. Die grens vervaagt snel in memo’s waarin het ‘hoe’ stiekem al is ingevuld. Weersta de verleiding en verwijs liever naar je onderbouwing in een bijlage.

De ideale opbouw van een adviesmemo

Een sterke memo is kort, krachtig en helder opgebouwd. Richtlijn: maximaal 1,5 pagina. Gebruik bijvoorbeeld de volgende structuur:

  1. Aanleiding & context
  2. Onderzoek (kort samengevat)
  3. Belangrijkste uitkomst
  4. Advies (apart gemarkeerd, bijvoorbeeld dikgedrukt)

Is meer onderbouwing nodig? Voeg dan een bijlage toe of verwijs naar een document dat eerder met de opleiding is gedeeld.

Bonus: vergeet de reactietermijn niet

Wil je dat de opleiding op korte termijn reageert? Zet dan een deadline in je begeleidende mail. Daarmee maak je het voor alle partijen duidelijk wat er wanneer verwacht wordt.

Verder lezen? 

Wil je weten hoe je jouw memo of adviesrapport slim opstelt , zodat jouw expertise en scherpe blik veel beter uit de verf komt bij je manager? Download dan hieronder de flowchart In 5 stappen naar een advies met impact

Titia Verdenius (1980) helpt betrokken, ambitieuze managers in het mbo en hbo bij het opsporen én oplossen van weeffouten in de onderwijsorganisatie.  Op deze website schrijft ze regelmatig over haar unieke werkwijze, die leidt tot integrale verbetering van het onderwijsproces zonder dat het op een reorganisatie uitdraait. Met haar bedrijfskundige en systemische blik geeft zij je altijd weer zicht op een ander perspectief.    Neem contact op

More to explore...