Een enquête opstellen met gesloten vragen, hoe doe je dat slim?
Een enquête valt of staat bij een goeie mix aan vragen. Gek genoeg weet je vaak pas of je vragen goed waren,
Veel opleidingscommissies (OC’s) agenderen elke vergadering braaf de nieuwste vakevaluaties. Een begrijpelijke gewoonte: het geeft houvast, het sluit aan bij je wettelijke taak, en er is altijd wel iets te bespreken.
Maar eerlijk is eerlijk: het kan op termijn ook wat saai worden. Weer die enquêtes. Weer dezelfde thema’s. Weer vooral achteraf praten over wat er al gebeurd is.
Wat mis je dan? Deze werkwijze slurpt ongemerkt aandacht op — en dan blijft er weinig ruimte over voor de grotere thema’s. Terwijl juist dáár je invloed als OC het sterkst is.
Denk aan:
Door structureel breder en strategischer te agenderen, krijg je grip op wat er toe doet.
Wil je meer variatie en richting aanbrengen in je OC-agenda? Kijk dan waar de opleiding staat in de accreditatiecyclus. Elke opleiding doorloopt een zesjaarlijkse ronde, met vaak een tussentijdse audit. Wat ligt er op de planning in het komende jaar?
Ook de curriculumontwikkeling kan een goed startpunt zijn. Is het curriculum onlangs herzien? Of staat er een aanpassing gepland? Wat wilde men daarmee bereiken – en lukt dat al?
Stel als OC eens de vraag: zien wij als commissie dat het beoogde doel van deze verandering wordt gehaald? Dat levert vaak verrassend veel gespreksstof op.
Wil je wél met vakevaluaties werken, maar dan slimmer? Probeer dit:
Zo voorkom je herhaling, creëer je diepgang én hou je de betrokkenheid van OC-leden vast.
Wat veel opleidingscommissies gemeen hebben, is dat ze zich focussen op onderwerpen die urgent lijken – maar minder toekomen aan de strategische, proactieve kant van hun rol. Herken je dit? Dan is de gratis minigids ‘De 3 grootste blinde vlekken van opleidingscommissies’ echt iets voor jullie.
Download ‘m hieronder en zet de eerste stap naar meer impact als OC.
Titia Verdenius (1980) helpt betrokken, ambitieuze managers in het mbo en hbo bij het opsporen én oplossen van weeffouten in de onderwijsorganisatie. Op deze website schrijft ze regelmatig over haar unieke werkwijze, die leidt tot integrale verbetering van het onderwijsproces zonder dat het op een reorganisatie uitdraait. Met haar bedrijfskundige en systemische blik geeft zij je altijd weer zicht op een ander perspectief. Neem contact op.
Een enquête valt of staat bij een goeie mix aan vragen. Gek genoeg weet je vaak pas of je vragen goed waren,
Eén van mijn favoriete go-to methoden voor persoonlijke ontwikkeling is systemisch werk. Dit is een manier om inzicht te krijgen in je
‘De tour win je in je bed’, zei wielrenner Joop Zoetemelk ooit. En hij kon het weten, want hij won ooit de
Veel opleidingscommissies (OC’s) houden zich vooral bezig met de vakevaluaties. Ze bekijken voor elke vergadering de laatste evaluaties en als er iets opvalt, duiken ze er bovenop.
Alhoewel dit niet persé verkeerd is, kan het ook veel aandacht opslokken van het grotere plaatje. Voor OC-leden kan het op termijn saai worden om elke vergadering hetzelfde te doen; wéér door al die enquêtes heen werken…
Hoe zorg je ervoor dat je afwisseling krijgt in de activiteiten die je ontplooit? Een logisch startpunt is de levenscyclus van de opleiding.
Elke opleiding wordt eens in de zes jaar geaccrediteerd, en als de instelling een Instellingstoets Kwaliteitszorg met goed resultaat heeft doorlopen, is er ook de tussentijdse interne audit van de opleiding. Wil je wat structuur aanbrengen in waar je als OC op wilt focussen, dan kun je kijken naar waar de opleiding is in die zesjaarlijkse cyclus.
Naast de accreditatiecyclus kun je ook de curriculumontwikkeling van de opleiding als startpunt nemen. Wanneer is er voor het laatst een herziening van het curriculum geweest; wat beoogde de opleiding daarmee, en is de opleiding goed op weg om dit doel te behalen?
Deze wat meer ‘hoog over’-manieren om naar de opleiding te kijken, kunnen je als opleidingscommissie helpen om focus aan te brengen. Waar moeten we op korte termijn al mee beginnen en dus tijd voor reserveren, en wat kan later?
En wellicht kunnen we de vakevaluaties dan ook anders gaan benaderen: dit jaar duiken we in de vakken die horen bij leerlijn A en B, volgend jaar doen we leerlijn C en D.
Zo breng je meer dynamiek in je werkzaamheden als commissie en houd je de taak interessant voor de leden.
Wil je jouw opleidingscommissie verder op weg helpen? Een maatwerktraining kan een doeltreffend middel zijn. Neem contact met me op, dan bespreken we de mogelijkheden!
Als consultant voor het mbo en hbo helpt Titia Verdenius betrokken, ambitieuze managers bij het bouwen van succesvol gestroomlijnd beroepsonderwijs.
Ongeveer 6x per jaar komt ‘ie in je mailbox.