Opleidingscommissie? Zo maak je impact

Eerder dit jaar vierde ik een mijlpaal: ik mocht namelijk voor de 10e keer een training verzorgen voor een Opleidingscommissie! De gesprekken tijdens de training zorgen telkens weer voor eyeopeners. Ik vertel je er graag meer over.

Analogie

In één van de trainingen kwam een mooie analogie op waarmee veel duidelijk werd: een opleiding draaiende houden is als het besturen van een auto.

Het Opleidingsmanagement zit achter het stuur van de auto; zij bepaalt de bestemming van de reis en de route ernaartoe. Kwaliteitszorg zit op de bijrijdersstoel en checkt of het Opleidingsmanagement mogelijke risico’s in beeld heeft. De Opleidingscommissie (OC) zit op de achterbank en bekijkt het geheel van een afstandje.

Prachtig plaatje, maar in realiteit gebeurt het vaak dat de diverse gremia onbewust op de verkeerde plek terechtkomen, waardoor voor iedereen onduidelijk is wat ze eigenlijk te doen hebben.

Ok, Titia, maar waar moet ik dan op letten?

  • Hoe verleidelijk het ook is voor een OC om je vol op de inhoud van de opleiding [i.e. de route en bestemming] te storten… je bereikt vaak meer als je daarnaast -of voorafgaand- investeert in de relatie met de Opleiding. Onderhandelen gaat altijd beter in een goed collegiale setting, toch?
  • In een monitorende rol is het belangrijk om wat afstand tot de materie te hebben. Ben je als OC erg gericht op hóe de opleiding een vraagstuk moet aanvliegen [i.e. de rijstijl]? Dan zit je er waarschijnlijk te dicht op en is het wellicht een onderwerp voor Kwaliteitszorg.
  • OC’s hebben adviesrecht op bepaalde onderwerpen, en instemmingsrecht op andere onderwerpen. Het blijkt dat niet altijd duidelijk is of je wel of geen instemmingsrecht hebt. Realiseer je dat alle gremia iets moeten met dit grijze gebied. Anders gezegd: op de achterbank kun je je beter niet altijd als rijexaminator opstellen… Goeie onderlinge verhoudingen helpen je om hier samen een werkbare draai aan te geven.

Training volgen

Wil je dat jullie Opleidingscommissie komend jaar goed beslagen ten ijs komt? Zorg dan voor een stevige basis in de vorm van een OC-training. Plan nog vóór de zomer de training voor september, dan hoef je daar in ieder geval niet meer over na te denken.

Wil je een OC-training door mij laten verzorgen? Dat kan!

OC-voorzitter Lianne ging je al voor: ‘Ik vond de training erg verhelderend. Het was fijn dat Titia zich al vooraf had verdiept in zaken die gespeeld hebben afgelopen jaren en de accreditatie bijvoorbeeld. Het was fijn om te kunnen brainstormen over projecten die wij zouden kunnen oppakken en wat voor rechten wij hebben in verschillende situaties. Kortom: ik vond het erg leerzaam.

 

Lees hieronder meer over de training en maak meteen een afspraak om jullie leerdoelen door te spreken.