Begeleiding op maat voor opleidingsmanagement in het HO

Stel, je bent opleidingsdirecteur in het hoger onderwijs en je heb het plan om je opleiding een flinke upgrade te geven. Bijvoorbeeld van ‘klassiek’ onderwijs met hoor- en werkcolleges en een tentamen, naar projectgestuurd onderwijs waarbij vakken gezamenlijk in één project worden getoetst.

Dan kun je niet zomaar van start gaan. Maar… waarom eigenlijk niet? Met wie móet je dit overleggen? Van wie móet je instemming vragen? En wat is aan te raden qua adviesrondes, en welke gremia betrek je daar dan bij?

Allemaal vragen waar je misschien niet 1-2-3 een antwoord op hebt. En dat is niet vreemd, want zulke grote wijzigingen voer je niet jaarlijks door (dat is i.i.g. niet aan te raden…).

Daarom kan het prettig zijn om koers te bepalen met een adviseur die met je meekijkt naar hoe je het proces slim kunt inrichten.

Begeleiding opleidingsmanagement

Hoe weet je bijvoorbeeld waarvoor (en wanneer!) je de opleidingscommissie betrekt bij je plannen, of de curriculumcommissie, of de werkveldcommissie? En wat is eigenlijk het verschil tussen die drie?

Maar ook: als ik de wijziging in collegejaar X wil laten ingaan, hoe weet ik dan wanneer ik het beste kan starten met voorbereiden, als ik ook nog tussenstap D, E en F wil doen?

Het kan helpen om iemand met een frisse blik te betrekken die je gericht adviseert en de juiste vragen stelt, waarmee je je tijdlijn zodanig inricht dat je plannen haalbaar worden. Klinkt dit je als muziek in de oren?

Begeleiding op maat

In een masterclass van twee uur ga ik met jou en je onderwijs/opleidingscoördinator om tafel om jullie vragen te bespreken. We bespreken hoe je de medezeggenschap zodanig inzet dat het een co-creatie wordt en je ook echt plezier hebt van de bijdrage die bijv. de opleidingscommissie kan leveren. We bespreken welke vragen je wel en niet (of in welke vorm) neer kan leggen bij een commissie, en waarom.
En niet te vergeten, we stemmen de masterclass af op jouw ontwikkelvraag, zodat je er alles uithaalt wat op dat moment nodig is.

Ervaringsverhaal

Dit is wat een eerdere deelnemer zegt over de masterclass voor opleidingsmanagers: ‘Ik heb echt heel veel aan de bijeenkomst gehad. We hebben veel besproken en dat kon goed zonder dat we in soort diepte casussen ingingen. Misschien voor mij persoonlijk of voor onze opleiding: rolvastheid is echt belangrijk en al ingewikkeld genoeg. Maar als je niet precies weet wat de rollen zijn, dan kom je wel heel makkelijk in drijfzand. Ik heb hierover nu echt vaste grond onder de voeten.

 

Meer weten? Lees verder via de knop hieronder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *