De woorden kwamen toen ik stopte met zoeken

De afgelopen maanden werkte ik samen met een organisatie aan het opnieuw scherp stellen van hun missie, visie en waarden. Wat impliciet in de organisatie aanwezig is, moest expliciet op papier komen.

In een eerder blog schreef ik al over de eerste versie van het ‘DNA-document’, dat heel goed was geland, maar toch vooral intern bruikbaar was. De volgende versie moest iets minder visionair worden en iets meer bruikbaar voor bijvoorbeeld de website. Aan de slag dus…

Niet té hard werken

In tegenstelling tot wat je zou verwachten, werkt het in dit project níet om heel hard te gaan zitten zwoegen op een tekst. Precies wat ik dus wel zat te doen voor het tweede concept.

Ook geen ramp, want je komt er maar op één manier achter en dat is door het uit te proberen.

Na behoorlijk wat denkwerk en -eerlijk is eerlijk- toch ook wat leuke vondsten erin verwerkt te hebben, leverde ik het tweede concept op.

Iets anders dan verwacht…

De reactie was dit keer minder juichend dan de eerste keer. En eerlijk gezegd snapte ik precies wat ze bedoelden. Om in de analogie van mijn eerdere blog te blijven: ik had té veel ingrediënten toegevoegd aan het concept, waardoor het wat zwaar op de maag viel. Terug naar de tekentafel dus, en dit keer om een versie te schrijven die qua abstractieniveau vlák onder de allereerste zat.

Tijd om te rijpen

Ik wist wat me te doen stond. Maar ik wist ook: deze derde versie zet ik niet ‘even’ op papier. Het had tijd nodig om te rijpen onder de oppervlakte. Elke dag checkte ik even in bij het proces: kan ik al gaan schrijven? Nee, nog even wachten…

Dit ging zo een week door, tot ik op een vroege zondagochtend besloot: ik start gewoon met schrijven. En toen stond het binnen een dag op papier. Kort, bondig en op het juiste abstractieniveau.

Drie-in-één!

Deze versie was voor de opdrachtgever precies waar ze zelf jaren naar op zoek waren geweest. Zij blij met dit resultaat, en ik natuurlijk ook!

De eerste twee versies blijven trouwens óók bruikbaar, maar voor hun eigen doel: intern gebruik, en als basis voor wat er nog meer op de website komt. Zo hebben ze driemaal winst.