Home caroussel 3

Vandaag gooi ik het eens over een andere boeg en geef ik je een tip voor als je op een kruispunt in je carrière staat: het boek Welke kleur heeft jouw parachute? Dit boek wordt al sinds 1970 (waat??) uitgegeven en opnieuw uitgegeven, dus je kan wel zeggen dat het een klassieker is; in ieder geval is het één van de bestverkochte carrièreboeken aller tijden.

Dit boek werd me aangeraden door mijn laatste manager van toen ik nog in loondienst was. Saillant achteraf, want zij was not amused toen ik vertelde voor mezelf te starten, maar dat terzijde. In ieder geval was ik heel blij met de tip en besloot het boek te kopen.

Waar gaat het boek over?

“Welke kleur heeft jouw parachute?” is geschreven door Richard N. Bolles en is een gids voor als je op zoek gaat naar werk. Het boek biedt een stapsgewijze aanpak voor werkzoekenden om voor hen betekenisvol werk te vinden, waarbij ook ingegaan wordt op hoe je o.a. je vaardigheden en interesses van waarde kunt laten zijn.

Het wordt jaarlijks bijgewerkt en biedt praktisch advies en strategieën om die ene baan (of carrière) te vinden die bij jou past. Zelf kocht ik niet de op dat moment meest recente editie, en dat werkte prima. Ik kreeg de indruk dat de wijzigingen vooral in de voetnoten zat: linkjes die een update kregen, dat soort dingen. Maar de opbouw van het boek is vrij constant.

Opzet van het boek

Het boek bevat veel tools in het vinden van een baan, bijvoorbeeld over hoe je je CV opbouwt, hoe je een sollicitatiegesprek doet, en hoe je onderhandelt over een salaris. Interessant, maar wat voor mij persoonlijk veel interessanter was waren de oefeningen in het boek waarmee je veel inzicht in jezelf creëert.

De auteur heeft daarvoor de metafoor van een bloem (een hart met daaromheen zes bloemblaadjes). Elk heeft een eigen thema met bijbehorende vragen. Als mens heb je ook vele kanten die jou uniek maken, en deze methode helpt je om al die kanten in kaart te brengen.

7 thema’s

De thema’s zijn:

  • Je favoriete kennisgebieden
  • De mensen met wie je het liefste werkt
  • Wat je kan, en wat je het liefste doet
  • Je favoriete werkomstandigheden
  • Jouw ideale salaris en verantwoordelijkheidsniveau
  • Je ideale woonomgeving
  • Je doel, opdracht of missie in het leven

Werkbladen

Werkbladen denk je? Moet ik allemaal vermoeiende opdrachten gaan doen? Pfff…
Dat dacht ik dus ook, maar ik moet je bekennen dat het me écht is meegevallen. De opdrachten zijn niet moeilijk en je moet er ook vooral niet te lang over nadenken als je ze doet.

Wat ik ook zo ingenieus vond was dat je bijvoorbeeld een lijstje van tien voorbeelden moet geven in een bepaald onderwerp, en dan vervolgens al die punten tot elkaar moet verhouden totdat er een ranking uit komt die bij jou past.

Rankings

Als je zelf die ranking had moeten maken door ze op een rij te zetten dan was het een andere volgorde geworden, maar omdat je met een foefje telkens andere met elkaar vergelijkt (je krijgt er een invulschema voor, heel makkelijk!) is de uiteindelijke volgorde veel eerlijker dan je zelf had kunnen bedenken.

Als je dan bedenkt dat je dit voor al die zeven thema’s doet, dan heb je aan het eind een heel compleet beeld van jezelf, je voorkeuren, je sterke (en zwakke) punten, en waar jij van AAN gaat. Dan wordt het ineens veel makkelijker om gericht op zoek te gaan naar een baan. Of andersoortige dagbesteding.

Wat kwam er destijds uit?

Het is alweer vijf jaar geleden dat ik dit boek las en gebruikte. In die tijd was ik nog niet bezig met de overstap naar ondernemerschap; ik wilde vooral graag een andere kant uit bewegen maar wist niet goed hoe.

Zomaar wat voorbeelden: de interessegebieden die mij toen het meeste aanspraken waren zelfstandig werken, verandermanagement, analytisch vermogen, structuur aanbrengen, onderwijs en coaching. Dat lijkt toch wel érg op wat ik vijf jaar later aan het doen ben!

En hoe verhoudt zich dat tot mijn leven nu?

Als ik nu lees wat ik toen heb opgeschreven, zie ik dat het nog steeds voor me klopt. Sterker nog, mijn leven als ondernemer sluit enorm aan op de zelfanalyse die ik toen (begin 2018) op papier heb gezet. Als je me had verteld dat ik dit schema een half jaar geleden had gemaakt, dan had ik je ook geloofd.

Betekent dus dat ik toen eigenlijk al heel goed wist wat ik wilde, alleen de vorm waarin dat het beste kon, die had ik nog niet gevonden. Het zou nog een klein jaar duren voordat dat kwartje viel. Eind 2018 hakte ik de knoop door en besloot ik mijn baan in loondienst op te zeggen.

En the rest is history!

Wil je dit boek bestellen? Kijk op deze site

Titia Verdenius (1980) helpt betrokken, ambitieuze managers in het mbo, hbo en wo bij het bouwen van succesvol gestroomlijnd onderwijs. Op deze website schrijft ze regelmatig over het snijvlak van procesmanagement, onderwijskwaliteit én het inzetten van jezelf als instrument voor verandering in en met je werk. Met haar bedrijfskundige en systemische blik geeft zij je altijd weer zicht op een ander perspectief.    Neem contact op

More to explore...